Veterinaar- ja toiduamet on listeeria ja teiste enam roisubakterite vastu võitlemisel edastanud järgmised juhendid:
Võimalusel küpseta või keeda toitu. Antud bakter on tundlik kuumtöötlemise suhtes, toote sisetemperatuuril 74 °C hävib bakter koheselt.
* Pese käsi enne toidu valmistamist ja korduvalt toidu valmistamise ajal.
* Pese käsi pärast tualettruumi kasutamist.
* Pese ja desinfitseeri kõik pinnad ja köögiriistad, mida kasutad toidu valmistamiseks.
* Hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid eraldi muudest toiduainetest.
* Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid (nuge ja lõikelaudasid).
* Säilita toitu suletud anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega.
* Hoia köök ja toit puhtana.
1. Klikka retseptil: Koorekastmes lõhe spinati ja tomatiga
Kreemises kastmes kala valmib vaid poole tunniga. Vahepeal jõuab juurde keeta riisi või kartuleid.
Klikka retseptil: Lõhefilee kurgikattega
Lõhe maitseb koos külma krõmpsuva marineeritud kurgi kastmega klassikaliselt hästi.
Klikka retseptil: Kala Poola kastmes
Hästi unustatud vana väärib meenutamist – kala Poola kastmes oli kunagi üsna levinud roog. Serveeri keedukartuli või kartulipüreega, keedetud riisi või värske salatiga.
Klikka retseptil: Mee-tomatikala
Mhm...! Sellise kalaga on suur tõenäosus ka lapsed kala sööma panna.
Klikka retseptil: Toortatra-kapsaroog lõhega
Väge täis kodumaine toortatar sobib suurepäraselt putrudesse, hautistesse, müslidesse ja mujalegi. Panniroog kapsa ja lõhega valmib lihtsalt ja kiiresti ning viib keele alla.
Klikka retseptil: Lõhekiusatus kapparitega
Lihtne argune roog, mis mitseb kuninglikult ja ega väljanägemisel kah midagi viga pole.
Klikka retseptil: Räimevorm ehk räimed heas seltskonnas
Lihtne ja igati mõnus suvine räimeroog, kus tomatite ja kapparite kaisus küpsenud räimed saavad riivleivalt krõbeda katte. Eelnevalt maitsestatud riivleib moodustab kalale mõnusalt maitseküllase teki, mis lisab roale ka kergelt krõmpsuvat tekstuuri ning hoiab kala küpsemise ajal mahlasena.
Klikka retseptil: Ingveriforell
Paljakute pere firmaroog. Uustulnukatel tekib algul hirm, et kas säärase ingverikogusega saab ikka söödava roa...? Saab!
Klikka retseptil: Teriyaki lõhe
Tänu teriyaki kastme magususele maitseb see kala ka lastele.
Klikka retseptil: Köögiviljakattega ahjukala
Erinevatest juurikatest keedetud tummine kaste sobib ideaalselt punase kala katteks ‒ annab pisut magusa meki ning kala jääb küpsedes eriti mahlaseks. Sama kastet võid kasutada ka kanafi leede üleküpsetamiseks.
Kommentaarid (0)