Evelin IlvesFoto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
3. oktoober 2019, 11:20

EVELIN ILVES: räpane tubakasõda ehk Nende eesmärk on peibutada suitsetama lapsi, noori ja naisi (57)

Mõned päevad tagasi jäi mu tähelepanu kinni kummastavale uudisele "Aktuaalses kaameras", mis käsitles uudse, kuumutatava tubakatoote Eesti turule pääsemist. Eestis on suitsuvabad tubakatooted seadusega keelatud, samuti on meil keelatud tubakaga mitteseotud lõhnaained. Meie tervise huvides. Aga äkki ütles üks Keskerakonda kuuluv riigikogulane, et kui sotsiaalministeerium ei liiguta vastavat valdkonda käitleva seadusandluse muutmisel või täiendamisel piisavalt kiiresti, et uus tubakatoode Eesti turule saaks, läheb riigikogu lihtsalt ministeeriumist mööda. Mis mõttes?

Kas pole imelik, et rahvaesindajatel on väga kõrge motivatsioon võimalikult kiiresti lubada Eesti turule selgelt tervist kahjustav ja rasket sõltuvust tekitav toode? Võib-olla olen naiivne, ent mulle tundub loogilisem, et meie riigi kõrgeim võim pigem rahva tervise eest seisab. Kahjuks tundub, et tubakagigant Philip Morris, kelle eest kõnelevad täna juba mitmed riigikogulased, on tippadvokaatide ja -suhtekorraldajate palkamisega asunud protsesse jõhkra järjekindlusega enesele sobivas suunas juhtima.

Mis on uudsete tubakatoodete väljatöötamise ja turule surumise taga? Suitsutootjate hääletorude põhiargument on nende väidetavalt väiksemad tervist kahjustavad omadused. Nad nimetavad neid „sigarette” isegi tervislikumateks, mis on puhas demagoogia ja avalikkuse eksitamine. Kuna suitsetamine on tõenduspõhiselt seotud rohkem kui 60 raske haiguse põhjustamisega, näiteks on uuringutega tõendatud, et 71% kõigist kopsuvähi juhtumitest, 42% ülemiste hingamisteede haigustest ja 10% südame-veresoonkonna haigustest on põhjustatud just suitsetamisest. Need on suurimad tapjad maailmas!

Tõendamine on tinginud arenenud riikides palju piiranguid sigarettide reklaamimisel ja müümisel ning toonud tubakatootjatele kaasa hulgaliselt hiiglaslikke kohtukulusid, mis ongi tinginud vajaduse luua uudsed tooted, mille tervisemõjude kohta puuduvad pikaajalised uuringud.

Väide, et e-sigaret on „tervislikum” ning aitab suitsetamisest loobuda, on samuti jäme vale. Ükski ettevõte ei too turule tooteid eesmärgiga, et inimesed neist loobuksid, vaid otse vastupidi – et nad ei loobuks ning veelgi enam, et oma tarbijaskonda hoopis kasvatada.

Kas tõesti pole piinlik seletada, et cappuccino- või suhkruvatimaitseline e-sigaret on tulnud selleks, et elupõlised konimehed oma harjumusi muudaksid? Selliste toodete ainus eesmärk on peibutada suitsetama lapsi, noori ja naisi.

Magusad maitsed meeldivad neile ja tunduvad ka vähem ohtlikud! Naiste ja noorte suitsetamisele peibutamisega Philip Morris ja teised tubakatootjad ametis ongi. Kus tavasigarettide müük enam megakasumeid ei too, üritatakse oma raha kätte saada uute toodetega. Ent riikides, kus piiranguid pole või on need nõrgad – näiteks paljudes Aasia riikides – toimub praegugi massiivne tavasigarettide turustamine. Ilma igasuguse häbitundeta kasutatakse seal suitsu reklaamivate modellidena lausa teismelisi tüdrukuid!

Pole põhjust uskuda ühtki nende väidet uudsete tubakatoodete „tervislikkuse” või väiksemate tervisemõjude kohta, sest need mõjud pole veel lihtsalt teada. Ka tavasigarettide tervist hävitavate mõjude tõestamine võttis aega aastakümneid, sest aeg on tõenduspõhiste uuringute üks kriteeriume. Seega – kui lõhnaained, mida nad inimestele koos nikotiiniga kopsudesse suunavad, kohe ei tapa, ei tähenda see, et need haigeks ei tee.

Juba tulevad teated USAst ja Suurbritanniast nii ägedatest kopsupõletikest kui ka surmajuhtumeist, mis on otseselt seostatavad aroomidega tubakatoodetes. Juba kehtestud piirangute juurde jäämisega kaitseme eelkõige lapsi ja noori tubakaorjuse eest ning teeme heateo oma ravikindlustuseelarvele nii täna kui tulevikus.

Tundsin seda sissisõda sotsiaalmeedias jälgidel lihtsalt tülgastust. Mul on siiralt kahju, et tubakatootjate leeri on läinud nii arstiharidusega kui ka rohelisi poliitikuid. Ajalugu kordub – kõik see on kunagi olnud, ent õppinud pole me sellest midagi...

Imesupp

Kuna oma tervise kaitsmine näib olevat ikka ja ainult peamiselt igaühe isiklik asi, soovitan siinkohal üks sügisene keha-ja meele puhastus ehk detox kuur teha. Kõige lihtsam on 3-5 päeva puhtal taimetoidul olla või ka põhjala ravitsejate poolt välja töötatud „imesuppi” süüa. See supike mõjub ka kehakaalule magneedina – alandamise suunas. Retsept on siin:

6 suurt sibulat

1 keskmine kapsapea

4 porgandit

2 sellerivart

800 g värskeid või 2 purki (400 g) konservtomateid

2 paprikat

1 loorberileht

maitseks sojakastet ja Cayenne'i pipart

rohelisi ürte, mis meeldivad: petersell, koriander, till, murulauk....

Haki köögiviljad ja pane potti, lisa vett nii palju, et köögiviljad oleksid kaetud. Keeda madalal kuumusel u 1 tund. Maitsesta ja kaunista ürtidega. Tee näiteks 3päevane puhastav supikuur – söö suppi nii palju kui jaksad. 7päevase kuuri puhul tarvita juurde tooreid või aurutatud puu- ja köögivilju v.a banaan ja kartul. Kui saad, loobu selleks ajaks ka kohvist ja alkoholist. 6.-7. päeval hakka tasapisi juurde lisama kala või loomaliha.

Naudi kergemat olekut!

Armastusega,

Evelin

Pika tn kodust