TEGELANE „VANAMEHE MULTIKAST“: "Eriti tore oleks soolaümbrisest vormitud Vanamehe pead küpsetada mõnel päikeselisel sügispäeval lõkke peal, aga hakkama saab ka koduköögis," ütleb restorani Puri peakokk Joonas Koppel. (Teet Malsroos) Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
30. september 2019, 15:01

„VANAMEHE FILMI“ FÄNNIDELE: igaüks võib ise munavalgest ja soolast vanamehe teha

Restorani Puri peakokk Joonas Koppel õpetab, kuidas pärast kinoskäiku filmielamust toiduelamusega pikendada ehk kuidas kodus endale „Vanamehe multikast“ tuntud Vanamehe pead küpsetada. Eriti tore oleks seda soolaümbrisest vormitud pead küpsetada mõnel päikeselisel sügispäeval lõkke peal. „Lõkkes on küll hoopis stiilsem, aga kui ilmaga on nagu on, siis võib Vanameest vabalt ka köögis teha,“ ütleb Joonas.  

Ta ei välista ka võimalust, et sütele asetades Vanamehe pea plahvatab ehk kartuli ümber olev soolakoorik lööb suures kuumuses lõhki. Selleks, et plahvatusoht oleks väiksem ehk lõkkesse pannes korpus juba kõvem, võiks pead esmalt küpsetada umbes 20 minutit 200-kraadises ahjus. Sama "ohutusabinõu" jälgis ta ka ise suvel restorani menüüs olnud vanameest küpsetades.  

TEGELANE „VANAMEHE MULTIKAST“: "Eriti tore oleks soolaümbrisest vormitud Vanamehe pead küpsetada mõnel päikeselisel sügispäeval lõkke peal, aga hakkama saab ka koduköögis," ütleb restorani Puri peakokk Joonas Koppel. Foto: Teet Malsroos

Vanamees ehk soolakoorikus suitsuliha ja kartuli-kruubipuder 

Vaja läheb: 1 suur kartul, 75 g suitsuliha, 6 dl piima, 25 g võid, soola, pipart, värskeid ürte, soovi korral ka kukeseeni. 

Puder: 150 g kruupe, 5 dl vett või puljongit, veidi võid. 

Valmistamine: Pudru valmistamiseks pese kruubid. Sulata potis või, lisa kruubid ning kuumuta mõni minut. Lisa kuum vedelik ja hauta kaanega potis tasasel tulel või praeahjus 30–40 minutit, kuni kruubid on pehmed. 

Samal ajal küpseta kartul lõkkes pehmeks. Kui kartul on valmis, lõika kaas pealt maha ja uurista lusikaga sisu välja. Sega kartulisisu piimaga ühtlaseks massiks. Lõika suitsuliha kuubikuteks. Sega omavahel kruubipuder, kartuli-piimasegu, lihakuubikud, hakitud ürdid ja või. Maitsesta soola ja pipraga. Täida kartul saadud seguga ja pane kaas peale tagasi.  

* Soolakoorik kui soolane plastiliin 

Soolakooriku tegemiseks võta ühe munavalge kohta 200 g soola ning sega, kuni tekib pehmet plastiliini meenutav mass (vahustada pole vaja). Et mass jääks paremini vormitav, võid vajadusel lisada ka veidi vett. Antud kogusest piisab ühele suurele kartulile. 

Kata kartul saadud massiga ja tõsta labidaga sütele 15–20 minutiks küpsema. Munavalge ja soola segu muutub kuumas kõvaks koorikuks, mis ei lase auru välja ja nii haudub kartuli-kruubipuder omas mahlas edasi.  

Vahet pole, kas valmistada ümbris mere-, laua- või tavalise keedusoolaga. Küll aga kehtib põhimõte, et mida peenem sool, seda tihedam tuleb koorik ja väiksem on tõenäosus, et sellesse tekivad lõhed. See on oluline, sest lõhedest pääseb aur välja ja toit kipub kuivama. 

Et tainas jääks võimalikult kleepuv, kehtib „soolast plastiliini“ tehes põhimõte, et parem olgu soola liiga palju kui liiga vähe.  

KAKUMÄEL NAGU KINOS: Suvel küpsetas Puri Resto peakokk Joonas Koppel multikast tuntud Vanamehe pead omagi kundedele. Foto: Teet Malsroos

 Nipid

*Maitse jääb mõnusam, kui praed keedetud kruubid ja kartulisisu suitsulihakuubikute ja sibulaga enne soolakoorikusse panemist pannil läbi.  

*Kui seltkonnas on taimetoitlasi, jäta suitsuliha kartuli täidisesse lisamata ja soovijatele grilli liha kõrvale. 

*Liha asemel sobivad suurepäraselt ka kukeseened.