Sügisene chilli con carne kalkunilihaga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
22. september 2020, 08:56

NII HÕRK SÜGIS! 10 tummist ja maitseküllast retsepti, millega looduse küpsemist nautida

"Kuid armas minule on sügis, suve surm, kui aasta rikkused kõik kogutud on aita," lausus juba suur poeet Aleksandr Puškin. Kolletamisaeg on kulinaarselt ka äärmiselt rikas, niiet lase end innustada neist retseptidest ja me vannume - see saab olema üks väga kuldne aeg!

Sel sügisel on toidumaailmas ikka veel ilma tegemas kaks trendi.

1. Neist esimene on kohalikud, võimalikult mahedalt ja väiketootjate poolt valmistatud maitsed. See trend on kasvanud juba pikemat aega. Kui vähegi saad, osta toitu kas otse talunikult või siis turult letist, kus oled kindel, et kaupleb kas talunik ise või usaldusväärne vahendaja. 

2. Teine oluline suund on lihtsus, oma kätega söögi tegemine. Koronakevadel sai see korraliku tuule tiibadesse. 

Valisime sulle 10 retsepti, millest võiks lasta end kokkamisel inspireerida. 

Klikka retseptil: Sügisene chilli con carne kalkunilihaga 

Sügisene chilli con carne kalkunilihaga Foto: Jaan Heinmaa

Sügisel saagikoristuse ajal on parim hetk proovida klassikalisi roogi mitmekesisema toorainega. Üks chilli con carne saab hoopis rikkalikuma sisu, kui selles on rohkelt erinevaid hooajalisi köögivilju. 

Klikka retseptil: Sügisene seenesupp toortatraga 

Sügisene seenesupp toortatraga Foto: Tuuli Mathisen

Seened on suurepärased kiudaineallikad. Keeda neist suppi ja kutsu sõbrad külla. 

Klikka retseptil:  Hõrk ja mugavalt valmiv kartulitel küpsenud lambapraad 

Hõrk ja mugavalt valmiv kartulitel küpsenud lambapraad Foto: Jaan Heinmaa

Lambapraad on lihavõttelaual traditsiooniline liharoog. Lambaliha on mugav küpsetada samas vormis koos kartulitega.  Kui liha on väga rasvane, siis küpseta seda esmalt 20-30 minutit eraldi vormis, et rasv jõuaks sulada, ja tõsta siis kartulitele. Muidu jäävad kartulid liiga rasvaseks.

Klikka retseptil: Mõnus tomatimääre 

Mõnus tomatimääre Foto: Jaan Heinmaa

Maitsekas paks määre, kuhu on hea saiatükke sisse kasta või ka lihtsalt peale määrida. Sobib hästi külmlaua suupisteks igal aastaajal, eriti aga praegusel tomatikuul.

Klikka retseptil: Eineleib grillvorsti ja karamellitud sibulaga 

Eineleib grillvorsti ja karamellitud sibulaga Foto: Jaan Heinmaa

Grillihooaja lõpetuseks üks mõnus retsept, kus grillvorstid on kokku sätitud röstitud saia või leiva ja pehmete magus-krehvtiste sibulatega. Krooniks peal mädarõikaga maitsestatud jogurt. Kõlab nagu suurepärane saunaõhtu toit! Grillvorstid vali kas paksemad või peenemad, nii nagu meeldib. Ja sibulat olgu leivaviilul ikka korralik kuhi.

Klikka rtseptil: Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga 

Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Krõmps ja mahlane salat sobib kergeks eelroaks või lisandiks liharoale. Granaatõunakastet tasub otsida maitseainetele spetsialiseerunud poodidest või turult. Kui seda käepärast ei ole, võib kastmesse panna ka palsamiäädikakreemi.

Klikka retseptil: Soe peedi-kartulisalat kitsejuustuga 

Soe peedi-kartulisalat kitsejuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Pähklid, kitsejuust ja peet koos vaarikase vinegretiga maitsevad soojas salatis imehead. Naispere suur lemmik!

Klikka retseptil: Sügisõhtu õhuline unistus ehk beseekook ploomidega 

Sügisõhtu õhuline unistus ehk beseekook ploomidega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus magus kohvi kõrvale. Ploomid on veel kõhule superkasulikud kah. 

Klikka retseptil: Kõrvitsakook rummise kondenspiimakreemiga 

Kõrvitsakook rummise kondenspiimakreemiga Foto: Andra Kalda

See on tõeline prouade kook, sest maitseb veidi luksuslikult ja sobib hästi kange kohvi kõrvale. Valmistamiseks kulub küll aega, aga see-eest võib kooki hakata kohe, kui viimased pähklid on peale puistatud, sööma.