Arhiivifoto: Taigo Lepik, Jüri Gümnaasiumis pilootprojekt „Peakokad koolis“ avaüritus.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
23. september 2019, 09:36

Peakokad õpetavad kalanädalal kümnes kutsekoolis mereande valmistama (1)

Kutsekoolides algas Eesti toidu kuu raames kalanädal, mille jooksul klastavad tipp-kokad kümmet õppeasutust, et õpetad kokanduseriala õpilastele kohalikust kalast roogasid valmistama.

"Kalanädal toimub juba neljandat aastat järjest ja sel korral viime kokku praegused ja tulevased peakokad,“ ütles kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armulik meediale saadetud teate vahendusel. „Tutvustame kalanädalal tippkokkadega õpilastele kohalike kalakasvanduste kalasid, millest on võimalik valmistada maitsvaid roogasid. Kui praegused kokaõpilased tulevikus oma restoranid avavad, siis loodame, et nende menüüdes näeb ka kodumaisest kalast tehtud toite."

Igaüks võiks oma pereringis Eesti toidu kuu raames toimuvast kalanädalast osa võtta, leiavad korraldajad. Eesti kala on värske ja maitsev ning miks mitte tähistada kalanädalat kodudes ja valmistada terve nädala jooksul kodumaisest kalast roogasid või proovida mõnda uut kalatoitu.

Kalanädalal osalevad Kehtna Kutsehariduskeskus, Kuressaare Ametikool, Haapsalu Kutsehariduskeskus, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse Jõhvi õppekoht, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, Viljandi Kutsehariduskeskus, Tartu Kutsehariduskeskus, Pärnu Kutsehariduskeskus, Tallinna Teeninduskool ja Rakvere Ametikool.

Kutsekoolide kokanduse eriala õpilastega valmistavad kalaroogasid peakokad Juhan Heinsalu, Allar Oeselg, Oleg Belousov, Aleksandr Nikoškov, Martin Meikas, Madis Põld, Urpo Reinthal, Mart Kukk, Taigo Lepik ja Inga Paenurm.

Süüa valmistatakse tuurast, angersägast, angerjast, karpkalast ja forellist.