PohlamoosFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
25. oktoober 2022, 15:01

Artikkel ilmus esmakordselt 21.09.2021

PALUS POHLI PUNAB! 10 retsepti, kuidas ise teha mõnus moos talvise prae kõrvale! (2)

Nagu Õhtulehe testist näha, on igal juhul targem ise pohla- või jõhvikamoos valmis teha – nii tuleb igal juhul kõige maitsvam ja odavam. Lisaks pole neid keediseid üldse raske teha!

Pohla nimetatakse meie metsade supermarjaks ja ega ka jõhvikas kaugele jää. Kumba eelistada, on maitse küsimus, pohl on pisem ja jõhvikas suurem. Mõlemaid saab hoiustada ka puhtalt vee all hoides, tegu on suure bensoehappe sisalduse tõttu äärmiselt hästi säiliva marjaga. 

Mõlemaid marju on rahvameditsiinis kasutatud palavikulangetaja ja janukustutajana. Neis on C-vitamiini ja ohtralt kasulikke mineraalaineid. Nii jõhvikat kui ka pohla kasutatakse organismi puhastajana, sest needsamad happed, mis ei lase üsna kenakest suhkrusisaldust esile tõusta, on bakterite elutegevust pärssiva toimega.

Mõlemast marjast saab kenasti teha nii kooke, moose kui ka keediseid.  Kuna pohla maitse on intensiivsem, on sellest enam tehtud keediseid. Viimastes on sageli hapud marjad segatud mahedama maitse nimel õunaga. Jõhvikaid aga kasutatakse rohkem roogade sees. Ent talvisele pidulikule lauale passivad mõlemast marjast tehtud keedused!

Klikka retseptil: Õuna-pohlamoos  

Õuna-pohlamoos Foto: Jaan Heinmaa

Ideaalne moos purukoogi jaoks, hapukas ja lahe. Kuna pohlad aitavad iseenesest moosil hästi säilida, võib suhkrugagi üsna maitse järgi ringi käia.

Klikka retseptil: Pohla-suvikõrvitsamoos 

Pohla-suvikõrvitsamoos Foto: Jaan Heinmaa

Hea võimalus suurt suvikõrvitsasaaki talveks tallele panna, kusjuures suvikõrvits on osavalt peidetud. Pohla intensiivne maitse jääb moosis ikka domineerima. Kogus 1 liiter.

Klikka retseptil: Ly pohla-porgandimoos 

Moos pohladest Foto: PantherMedia/Scanpix

Tore kooslus sügisandidest. Porgand muudab pohla maitse ka mahedamaks. Sobib salatiks lihatoitude juurde.

Klikka retseptil: Pohlasinep 

Pohlasinep Foto: Jaan Heinmaa

Traditsioonilise pohlamoosi asemel võid teha hoopis pohlasinepit, mis sobib nii verivorsti kui -käki kõrvale ja hästi ka metsloomaliha juurde. Samamoodi võid valmistada sinepi ka jõhvikatest.

Klikka retseptil: Pohla-õunamoos 

Pohla-õunamoos Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline moos verivorsti kõrvale. Tee kasvõi ilusasse purki kingiks!

Klikka retseptil: Kaunis pohlakeedis 

Kaunis pohlakeedis Foto: PantherMedia/Scanpix

Läbipaistev ja kauni värvusega moos, mis tardub hästi, kui marjad on juba punased, aga mitte veel tumepunased ja pehmed.

Klikka retseptil: Pohla-õunatšatni 

Pohla-õunatšatni Foto: Daisy Lappard

Sarnast segu saab teha ka jõhvikaga, kuid maitse ja konsistents jääb siis teine. Ka astelpajumarjadega tasub tšatnit proovida.

Klikka retseptil: Jõhvikavõie 

Jõhvikavõie Foto: Tuuli Mathisen

Roosakas jõhvikavõie sobib kinkimiseks, kuid jäta kindlasti seda maiust veidi ka kodusteks naudinguhetkedeks.

Klikka retseptil: Jõhvikatšatni 

Jõhvikatšatni Foto: Jaan Heinmaa

Lusikatäis tšatnit on hea võtta ka lihakastme või marinaadide maitsestamiseks.

Klikka retseptil: Jõhvikamoos kaneeliga 

Jõhvikamoos kaneeliga Foto: Mari-Liis Ilover

Jõuluhõnguline jõhvikamoos on hea kaaslane pistaatsiaküpsistele. Ja mitte ainult! Võid seda vabalt pakkuda ka sea- või linnuprae kõrvale. Kenasse paelaga kaunistatud purki villitud moosi on tore külakostiks või jõulukingituseks viia. Kogus 0,5 liitrit.

Klikka retseptil: