Tuunikala-kikerhernesalat Foto: Mari-Liis Ilover
Toiduuudised
16. jaanuar 2023, 17:53

Artikkel ilmus esmakordselt 29.09.2019

RIHM PURUNES? 10 lihtsat retsepti, millega kaalulangetust alustada (1)

Et kaalu tervislikumaks pöörata on alati hea aeg, selleks ei pea ootama, kuu algust, esmaspäeva ega ise hommikuni. Juba järgmisest hetkest saad hakata tegema tervislikumaid valikuid. 

Hea idee on lähtuda toitumise lahjemaks suunamisel toidupüramiidist, mille alumise osa moodustavad rohelised köögiviljad ning täisteratoted. kasulik oleks ka jälgida, kas saad kõik toitained kätte. Seda aitavad lugeda erinevad toitumisrakendused, nagu näiteks Nutridata. 

Valisime Toidutare varamust 10 tervislikku, maitsvat ent vähekalorilist retsepti, mida saab teha suurema portsjoni, et ülejääke sügavkülmutada. Nii on sul alati kodus midagi näljasena saabudes üles soojendada. 

Klikka retseptil: Tuunikala-kikerhernesalat 

Tuunikala-kikerhernesalat Foto: Mari-Liis Ilover

Suurepärane salat valmib konservide abil imelihtsalt. Sobib hästi õhtusöögiks, ülejääk võta järgmisel päeval karbiga tööle kaasa!

Klikka retseptil: Kreeka läätsesupp 

Kreeka läätsesupp Foto: Hele-Mai Alamaa

Selle läätsesupi tegemiseks kasutavad kreeklased veidi suuremaid pruunikaid läätsi, mis keetes väga ära ei lagune, aga sobivad ka muud läätsed. Supi teeb eriliseks see, et enne serveerimist lisatakse sinna maitseks punase veini äädikat.

Klikka retseptil: Šokolaadikook mustadest ubadest 

Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover

Jahu-, rasva- ja valge suhkru vaba kook on pealtnäha ja maitselt täiesti tavaline šokolaadikook, ainult et peidab saledat saladust, milleks on üllatuslikult oad! Espresso võid asendada 1 tl lahustuva kohvi pulbriga.

Klikka retseptil: Täidetud tomatid Itaalia moodi 

Täidetud tomatid Itaalia moodi Foto: Triin Raa

Tore lahja toit, silmale kena vaadata. Saiase sisu võid asendada näiteks sepiku või kinoaga. 

Klikka retseptil: Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook 

Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook Foto: Martin Ahven

See kook on olnud väga menukas nii kontoris kui ka lasteaias. See on ka hea moodus panna lapsed köögivilju sööma – kõrvitsa annab suurepäraselt asendada nii kaalika, bataadi kui ka porgandiga. Väga hea tervislik ning toitev hommikueine või vahepala vanusest sõltumata!

Klikka retseptil: Värsked aedoad prantsuspäraselt 

Värsked aedoad prantsuspäraselt Foto: Jaan Heinmaa

Värsketest ubadest saad kiirelt ja kergelt maitsva lisandi või toitva põhiroa. Sidrun ja ürdid maitsestavad oad imeliseks. Sel moel on need tihti prantslaste söögilaual.

Klikka retseptil: Kapsariis tatraga 

Kapsariis tatraga Foto: Britt Paju

Soovi korral lisa kapsariisile ka lusikatäis soola, sidrunimahla ja ürtidega maitsestatud paksemat jogurtit. Sobib nii kõrvalroaks kui ka iseseisvaks eineks.

Klikka retseptil: Kanafilee tomatikastmes ehk kana-arrabbiata 

Kanafilee tomatikastmes ehk kana-arrabbiata Foto: Mari-Liis Ilover

Itaaliapärases kergelt teravas tomatikastmes kana spinati ja oliividega on tõeline tervisetoit. Valmistamine ei käi üle jõu ja head maitset jagub kuhjaga.

Klikka retseptil: Muinasjutt rasvavaesest lasanjest 

Muinasjutt rasvavaesest lasanjest Foto: Martin Ahven

Lasanje ja rasvavaene – ei, me pole hulluks läinud. Üks õige lasanje on ju kaloritest küllastunud. Ent neid saab nutikate nippidega maha koorida, samal ajal maitse arvelt koonerdamata. Imehea kiiresti valmiv  roog, kui korraga on vaja suurem hulk pirtsakaid(laste)suid ära sööta. Kui soovid veel kergemat varianti, asenda kanasink seentega.

Klikka retseptil: Chili con carne kaalujälgijatele 

Chili con carne Foto: PantherMedia/Scanpix

Roog kaalujälgijatele. Hakklihahautis paprika ja ubadega. Lihtne ja maitsev.