Inara Luigas ja Kersti KaljulaidFoto: Eesti Vabariigi Presidendi kantselei
Toiduuudised
20. september 2019, 11:47

GALERII | MEIE PRESIDENT ON PELMEENIMEISTER! Seto toidutark Inara Luigas on riigipea oskustest võlutud (103)

Endine Seto ülembsootska ja riigikogu liige, praegune Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas rõõmustab sotsiaalmeedias, et president Kersti Kaljulaid on suurepärane pelmeenimeister. 

"Meie president on suurepärane pelmeenimeister," kirjutab Inara oma Facebooki lehel. "Saime teada, et president Kersti Kaljulaid tegi pelmeene juba siis, kui ta väike oli. Ja need pidid olema ilusad."

Ja ilusaid pelmeene Kagu-Eestis teist töönädalat lõpetav president oma külaskäigul Inara kohvitaresse sel õhtul tegigi. "Õhtu lõpuks juhtus nii, et mitte mina ei õpetanud pelmeenitegu, vaid meie presidendi andekas meeskond õpetas mind, kuidas loominguliselt läheneda sellele tegevusele, et veelgi paremaid tulemusi saavutada. Aitäh! Aitäh," kirjutab Inara Luigas. 

Toidutarele rääkis Inara Luigas, et seekord tehti sealihatäidisega pelmeene. "Aga jutt käis kogu pelmeenimaailmast ja sellest, mis sinna sisse kõike võib panna," lisas ta.

No mida siis võiks pelmeenidesse panna? "Kõike," vastab Inara muheledes. "Alates seentest kuni hapukapsasteni."

Setomaa pelmeenide traditsioon pole pikk, tõdeb Luigas, ent lisab: nende peres tehakse seda rooga väga ammu. "Hõimurahvastel udmurtidel on Iževskis pelmeenidele ausammas – pelmeen samba otsas. Pelmeene tehakse aina enam. Sisse võib tõesti panna kõike nii nagu perenaise fantaasia lubab. Hapukapsas, seened, kartul, sibul..."

Pelmeenid on Inara kohviku staartoit. Neid on tema sõnutsi väga aeganõudev teha, aga kui kord juba tehtud, on hea kiire toit külaliste vastuvõtuks. Sel kohvikutepäeval tegi Inara koos abilistega aga suisa 3080 pelmeeni!

Video: Eesti Vabariigi Presidendi kantselei