Toiduuudised

TOIDUAABITS | Rillette – mis toit see on? 

Retsept ja foto: Ragne Värk, 25. september 2019, 06:00
Foto: unknown
Rillette on Prantsuse köögist pärit rammus ja väga maitsev eelroog, mis sobib ideaalselt serveerimiseks värske röstitud saiaga.

Traditsiooniliselt valmistatakse seda rasvasest sealihast. Ent üha enam on hakatud kasutama ka teisi lihasid (linnu-, kana-, küüliku- või vasikaliha). Valmistamiseks hautatakse liha rasvas pehmeks, seejärel ribastatakse ning asetatakse omas mahlas purki. Valmistamisel on oluline jälgida, et rasva oleks purgis niipalju, et see õhukese kihina liha kataks. Rasvakiht hoiab rooga kuivamise eest ja aitab seda ka säilitada.

Tee nii:

  • 2 jahutatud pardikoiba
  • meresoola, pipart
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 loorberilehte
  • värsket tüümiani
  • 150–175 g pardi- või hanerasva

Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks. Maitsesta neid heldelt soola ja pipraga. Otsi välja väike ahjuvorm, et koibadest väga palju ruumi üle ei jääks! Raputa vormi põhjale pisut meresoola ja aseta koivad (nahk ülevalpool) sinna peale. Lisa kooritud ja poolitatud küüslauguküüned, loorberilehed ja hakitud tüümian.

Eelkuumuta ahi 225 kraadini. Vala koibadele eelnevalt sulatatud rasv. Pane koivad ahju ja küpseta 15 minutit. Seejärel alanda temperatuur 160 kraadini ja küpseta veel kolm tundi. Kui liha liialt pruunistuma hakkab, kata see fooliumiga.

Eralda pehmeks haudunud koibadelt liha ja ribasta see kahvliga. Pane liha väikematesse purkidesse või vormidesse. Nõruta küpsetamisel tekkinud rasv läbi sõela ja vala purkidesse liha peale. Lase külmas paar tunnikest taheneda. Naudi pehme saiaga!