VARU JULGESTI! 9 toitu, mis ei lähe peaaegu kunagi halvaks (4)
Toit läbib tavaliselt pikema kasutusaja nimel pudeldamise, marineerimise, hapendamise, soolamise, kuivatamise, ioniseeriva kiiritamise või pastöriseerimise. Kõigi nende eesmärgiks on takistada bakterite kasvu, vahendab Food&Wine. On mõned toiduained, mis aga kestavad ikka üsna pikalt.
1. Worcestershire kaste.
Rikkalik soola ja happesisaldus toimib selle kastmekese puhul säilitusainena. Mõni ime siis, et avamata Worcestershire kastmepudelit võib säilitada kuni viis aastat.
2. Sojakaste
Samuti sooladerikas sojakaste võib vaat et lõpmatult avamata olekus kapis seista. Kui aga oled ikkagi pudelikese lahti korkinud, tarvita see ära kolme aasta jooksul.
3. Mesi
Ka suhkur on suurepärane säilitaja. Naturaalne, lisanditeta mesi muutub aja jooksul lihtsalt kõvaks, kuna suhkur kristalliseerub. Suhkrus on ka vähe vett ning sel on madal PH, mis ei soodusta baketerite kasvamist.
Mesi rikneb peamiselt käärimise tõttu, mida põhjustavad mees leiduvad pärmseened, kirjutab portaal Puhasmesi.ee. Mee käärimine oleneb temperatuurist: alla +5°C käärimist ei toimu, kõige intensiivsemalt käärib mesi 11-19°C juures. Seega kui on soov mett säilitada aastaid ja ei ole kursis mee niiskusesisaldusega siis kõige sobivam mee säilitamise temperatuur on +4° kuni +5°C ja pimedas.
4. Suhkur
Kilo hästipakendatud suhkrut võib terve igaviku vastu pidada, kuniks hoiad sellelt niiskuse eemal.
5. Riis
Võtmesõna on jällegi korralikud hoiutingimused - nii säilib ka riis väga pikalt. Tuleb aga silmas pidada, et vähem töödeldud sordid nagu näiteks pruun riis säilivad vähem, nii umbes pool aastat.
6. Külmkuivatatud aedviljad
Veetuks kuivatatud köögiviljad nagu näiteks lehtkapsas või oad säilivad samuti aastaid.
7. Maapähklid
Nende hoiuaeg võiks olla kuni kaks aastat. Ka maapähklivõi peab üsna kaua vastu, kuna sisaldab säilimisele kaasaaitavat suhkrut.
8. Maisitärklis
Ka maisitärklist saab korraliku, kuivas ja pimedas kohas hoiustamise puhul kasutada aastaid.
9. Kalakonservid
Plekki kängitsetud kala peab vastu kuni kolm aastat, kuna protsessi käigus eemaldatakse sisemusest kogu hapnik ning toode läbib kuumtöötluse. See hävitab kõik mikroorganismid.
Kommentaarid