PestoteguFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
16. september 2019, 12:27

NIPP JA VIDEO! Kuidas muuta kodune pesto mitu korda paremaks

Pesto on üks neist roogadest, mis tuleks kindlasti ise valmis teha, sest poekraamis on sageli kasutatud pühadeserüvetusena mõjuvad koostisaineid – nagu näiteks kartulihelbeid mahu suurendamise nimel. Kodupesto on ka üsna vaevatu: paned asjad segurisse ja vuristadki valmis. Ent on üks lihtne trikk, kuidas pesto veelgi maitsvamaks saada. 

Food&Wine vahendab ühe toiduajakirjaniku katsumusi tõeliselt hea pesto leidmise teel. Nimelt – kui suur vahe tuleks sisse, kui pestot valmistada traditsioonilisel moel ehk uhmris? Ta otsustas järgi proovida.

Etteulatuvalt olgu öeldud, et kirjutaja lootis kogu südamest, et tulemus oleks: ah, pole siin miskit erilist vahet.

Kodutehtud pesto masinate abil on imelihtne – pane aga peotäis basiilikut hakkijasse, lisa veidi oliivõli, röstitud piiniaseemneid, parmesani, veidi sidrunimahla, paar küüslauguküünt ja surista paari minutiga valmis. Jumalik! Väga hea just sellisena!

Aga... Kui ta valmistas pestot Genova moodi, nii nagu ajalooliselt seda rooga Liguurias tehakse – kivianuma ja puunuiaga uhmris, oli tulemuseks midagi vapustavat.

Juba segu lõhn oli imeline – uimastav, kõikehõlmav basiilik, millel oli hoopis teistmoodi tekstuur. Käsitsi kokkuhõõrutud küüslauk, oliivõli ja juust andsid lisaks uskumatult kreemja emulsiooni, mis pani hinge laulma. 

Muidugi, protsess on ise ajamahukas ja lõpetuseks on tunne, nagu oleks kaks kätetrenni järjest teinud. Esmalt tuleb võtta küüslauk, see pisukese soola abil uhmris purustada, siis lisada järjepanu seemned, oliivõli ja viimaks basiilik ning riivitud juust. Tegevust terveks pikaks filmiks. 

Head isu!