Foto: Martin Ahven
Sisuturundus
17. september 2019, 15:57

MAITSEV KATSE: kuidas mekivad lihatooted rohumaaveisest?

Poeletid on nüüdisajal täis erinevaid vorste ja muid lihatooteid. Selges vähemuses on aga tooted, mis on valmistatud rohumaaveisest – samas on tegemist äärmiselt maitsva ja kasuliku lihaga!

Rohumaal kasvanud veise liha on inimese toidulaual tänuväärne valguallikas. Seda eriti arvestades asjaoluga, et rohumaaveis toodab meile valku, saamata lisa inimese toidulaualt näiteks teravilja või soja näol. Teisisõnu toodab veis karjamaal jalutades ja taimi süües meile midagi väga väärtuslikku.

Rohumaaveiseliha on rikas omega-3 rasvhapete poolest ning sisaldab A- ja E-vitamiine, aga ka vähivastase toimega linoleenhappeid. Professor Mihkel Zilmer on uuringus välja toonud, et rohumaaveiseliha sisaldab rikkalikult rauda, tsinki, fosforit, vitamiine B1, B3 ja B12. Lisaks on rohumaal kasvanud veiselihas parim võimalik rasvhapete kooslus ehk märkimisväärne monoküllastamata rasvhapete osakaal (35%).

Oluline on see, et rohumaaveise toit ei vaja suurt lisatööstust. Aina enam räägitakse mistahes tootmise puhul selle mõjust keskkonnale ehk loodusele jäetavast jalajäljest. Lihaveiste kasvatamisel kiputakse seejuures segi ajama kaht kasvatamisviisi, mis on täiesti erinevad nii sisu kui ka keskkonnamõjude poolest. Nuumal olevad veised kasvavad üles laudas, kus neid toidetakse viljaga. Nende sööda tootmisele kulub palju vett ja energiat. Seevastu rohumaaveised otsivad endale toidu karjamaalt ise. Nad on ainukesed toiduks tarvitatavad imetajad, kes ei vaja kasvamiseks inimese toidulaualt mitte midagi lisaks.

Veekulu rohumaaveiste kasvatuses on kümneid kordi väiksem võrreldes loomade laudas pidamisega. Nimelt saab rohumaaveis suurema osa oma veetarbest kätte mahlastest taimedest, mida ta iga päev sööb ning lisaks käib ta joomas looduslikest veekogudest.

Foto: Martin Ahven

Kuid mil moel maitsevad ikkagi tooted, mis on valmistatud rohumaaveisest? Mitu koduperenaist proovisid järgi!

Kotletid puhtast rohumaaveise lihast

- Esimene asi, mis jäi nende kotlettide puhul silma, oli pakend. Kollane köidab tähelepanu ja tekitab tunde, et tahaks selles olevat toitu ampsata. Ka maitse poolest ei jäänud kotlettidel midagi puudu, see oli imehea suutäis.

- Pakend on täpselt sobiv ühe kolmeliikmelise perekonna jaoks. Keetsin kotlettide juurde kartulit ning riivisin peeti – see oli lihtne ning sain rohkelt kiidusõnu.

- Üldiselt eelistan ise kotlette valmistada, kuid vahel pole lihtsalt selle jaoks aega. Niisiis haarasin sel korral poeletilt kotletid, mida polnud varasemalt seal märganud. Panin kotletid umbes viieteistkümneks minutiks ahju koos kartuliga. Juurde valmistasin porgandi-kapsasalatit. Nii valmis endale ja abikaasale üks korralik õhtusöök. Abikaasale maitses nii väga, et ta sõi ära isegi need kotletid, mis külmkappi jäid (soojendas mikrolaineahjus).

Poolsuitsuvorst juustuga

- Millegipärast eelistan ma täissuitsuvorstile poolsuitsuvorsti ning Liivimaa Lihaveise poolsuitsuvorst on võitnud mu südame! Töölt koju tulles lõikan tihti niisama paar tükki ja söön neid, kuni õhtusööki valmistan. Isegi minu kass on vorstile vaikselt silma visanud ning nõuab seda näugudes – küllap tunneb häid lõhnu. Loomulikult jääb kiisule vaid oma konserv, sest see suitsuvorst on tema jaoks liiga soolane.

- Täpselt selline nagu peab olema üks poolsuitsuvorst – mõnusalt tummine ning seesolevad juustutükid lisavad mahedust.

- Annan imelise hommikuse võileiva retsepti! Määri leivale merevaiku, lõika parajalt paksud tükid Liivimaa poolsuitsuvorsti juustuga, säti peale kodumaiste tomatite ja kurkide viilud, raputa soola-pipart ning lase heal maitsta! Kaks sellist võileiba hoiavad kõhu täis kuni lõunani.

- Liivimaa Lihaveise toodete puhul on minu silmis plussiks see, et vorst on tehtud vabana kasvanud loomadest. Kui loom on oma eluajal olnud stressis, siis kajastub see ka hiljem meie toidulaual – vähemalt mina usun seda.

Mahe keeduvorst

- Üldiselt jään ma samale vorstile pikalt truuks ning proovin midagi uut vaid siis, kui soovitatakse. Sattusin vanematel külas olles sööma mingit uut keeduvorsti ja mulle väga maitses. Selgus, et see on Liivimaa Lihaveise toodang. Nüüd pääses see ka nende hulka, mida iganädalaselt toidukorvi poetan.

- Püüan toitu valides järgida, et see oleks veidi tervislikum – nii jõudsin ma rohumaal kasvanud veise liha juurde. Esiteks on see väga tänuväärne valguallikas, lisaks veel rikas oomega-3 rasvhapete, A- ja E-vitamiinide ning ka vähivastase toimega linoleenihapete poolest. Niisiis leian, et mahe keeduvorst on üks korralik ja tervislik amps toidulauale!

- Vorsti peab ostma ikka latiga, arvan mina. Just siis saab endale lõigata sellised viilud, et hammas ei põruks (nali)!

Liivimaa Rohuveise uued tooted leiab COOPi kauplustest.