Video: Erki Pärnaku
Toiduvideod
15. september 2019, 13:55

LASE LAPS SÜÜA TEGEMA: peakokkade sõnul on köök koolitundide loomulikuks jätkuks (1)

Tegelikult on see väga loogiline, isegi imelik, et varem pole lapsi nii agaralt koolis pliitide ette suunatud. On ju köök pea kogu peamiste õppeainete kokkuvõte - keemia poti sees, füüsika poti all ning puhas matemaatika, kuidas retsepti koostisosasid arvutada. Parim viis, kuidas õpitu laste jaoks elulistesse raamidesse vajutada. 

Angelica Udeküll, üks projekti "Peakokad koolis" eestvedajatest, restoran Wicca peakokk ja ainust eestlanna, kel Gordon Bleu auraha, palub rõhutada - nende asi pole seekord koolikokkasid koolitada. Oluline on lapsed ise kööki süüa tegema saada. 

Juba projekti avaüritusel Jüri gümnaasiumis võis hoomata, et laste seas on huvi söögitegemise vastu suur. Tunnustatud ja nimekad kokad Taigo Lepik, Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Juhan Heinsalu ja Urpo Reinthal juhendasid lapsi söögitegemisel, mille tulemusena sõeluti välja nii mõnigi tulevane kokk. 

"Ausõna, me ei valinud neid lapsi eelnevalt välja. Nad ise olid nii huviga asja juures, et lihtsalt heldima paneb. " rõõmustas Inga Paenurm, mitmeid aastaid Kadrioru lossis riigipeale süüa valmistanud kokk, kes praegu kureerib Markovka toidutuba. 

Üks proffide poolt tulevaseks köögilootuseks nimetatu, 13-aastane koolipoiss Randy, peas tippkokkade allkirjastatud kokamüts, säras nagu jõuluküünal. Noormees üritas tõelise profi moel tagasihoidlik olla nentides, et seekord tuli jah hästi välja.

Varem on ta süüa teinud koos emaga. Tema lemmiktoit on pelmeenid, mida ta oskab suisa ise nullist teha!  Seekord valmistas ta suppi, mille heaks pidi kilode kaupa juurvilju lõikuma, niiet vestlusringis osaledes läks isegi sassi, mitu kilo tema noa alt ikkagi läbi käis. Sellest aga polnud midagi, noor kokk sai tunnustust kõikidelt kohalolnud asjatundjatelt. Supp maitses tõeliselt hea ja värske. 

Meeleolukates näidistundides valmisid frikadellisupp, karask, õunakook ja maitsevõi. Lisaks toimus Ööbiku talu peremehe ja peakoka Ants Uustalu juhtimisel aruteluring, kus projektis osalevad peakokad ja lapsed arutlesid, kuidas lapsi rohkem toidutegemise juurde tuua ning panna neid mõistma, miks on oluline kasutada kohalikku ja värsket toorainet. Rõhutati, et oluline on koos toidu tegemise rõõm ning et lapsed õpiksid juba väiksena väärtustama head toitu ja kvaliteetset toorainet.

Kohapeal vastati ka veidi kiuslikumatele kokandusentusiastide küsimustele, kas ananass käib pitsa peale. Küsimus pani kokad muhelema ja arutlema, et tegelikult saab igasse retsepti loominguliselt suhtuda. Peaasi on teada koostisosade vahekordi, siis saab algainetega õppida mängima. Inga Paenurm soovitas siiski enne uurida, kas ananass kasvab hoovi peal.

Seda, et oluline on valmistada süüa kohalikust kvaliteetsest toorainest, rõhutati igal sammul. Toiduvalmistamine pole peakokkade sõnul midagi eriti keerulist. See on ka asi, mis ei saa kunagi "selgeks" - ka tippkokad õpivad endasõnutsi iga päev. Oluline on teha algus. 

„Peakokad koolis“ on Eesti peakokkade ühenduse ja maaeluministeeriumi koostööprojekt. Septembris ja oktoobris annavad peakokad üle Eesti asuvates koolides kodundustunde, kus peakokkade juhendamisel ja kaasabil valmivad lihtsad ja maitsvad toidud.

Kokad räägivad lastega kohalikust toidust, töövõtetest, toiduohutusest ning tutvustavad koka eriala. Projekti eesmärk on tuua lapsed toidutegemise juurde ja inspireerida õpetajaid kodundustundide läbiviimisel. Projekt on suunatud 6.–8. klasside õpilastele, selles osaleb 43 peakokka ning vähemalt 70 kooli üle Eesti.

Projekti raames on peakokad koostanud 20 retsepti, mis on vormistatud õppematerjaliks nii pdf-vormis kui ka õppevideona. Materjalid leiab Eesti toidu veebilehelt: https://www.eestitoit.ee/et/kategooriad/peakokad-koolidesse