Ühepajatoit Iiri moodi Foto: Jaan Heinmaa
Lihatoidu retseptid
13. september 2019, 11:44

Ühepajatoit Iiri moodi

Ühepajatoit pole teistegi rahvaste menüüs tundmatu ja millal siis veel seda hüva rooga teha kui sügisel, kui köögiviljad värsked ja vitamiine täis. Iirlaste versioonis küpsevad köögiviljatükid ja searibid ahjus ning mõistagi õlleses leemes. Sellest keedetakse peale ainete küpseks saamist kiirelt koos jahuga mõnus paks kaste, mida serveeritakse koos pajaroaga. 

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min
2 tundi

Koostisosad
3 tl Nisujahu
0.5 tl Sool
0.5 tl Must pipar
700 g Searibitükid
2 spl Õli praadimiseks
1 dl Puljong
2 dl Tume õlu
1 spl Mesi
2 tk Küüslauguküüs
1 tl Kuivatatud tüümian
200 g Porgand
300 g Kartul
200 g Kaalikas
100 g Porru
Soovi korral värske tüümian

Valmistamine

1. Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

2. Sega jahu hulka sool ja pipar ning paneeri selles ribitükid hoolikalt. Hoia jahu hiljem kastme valmistamiseks alles. Kuumuta pannil õli ja pruunista selles ribitükke igast küljest. Tõsta ribid ahjupotti, lisa puljong, õlu, mesi, kuivatatud tüümian ja õhukeselt viilutatud küüslaugud. Kata pott kaanega ja pane ahju küpsema.

3. Puhasta ja tükelda köögiviljad suupärasteks tükkideks (u 1 x 2 cm). Kui liha on pool tundi küpsenud, siis lisa ahjupotti ka köögiviljad ning küpseta veel umbes tund aega, kuni liha hakkab kontide küljest eralduma ja köögiviljad on pehmed.

4. Tõsta suurem osa vedelikust ahjupotist väikesesse kastrulisse pliidile keskmisele kuumusele (jäta muu kraam ahjupotti kaane alla sooja, kuni kastet valmistad). Sega jahu vähese veega vedelaks ja lisa segades leeme hulka potis. Lase kastmel paar minutit vaiksel podinal keeda, siis võta pott tulelt ja serveeri ühepajatoitu koos paksu õllekastmega.