Toiduuudised

SÄÄSTA RAHA: 3 nippi, kuidas kõhu kõrvalt kokku hoida, kaotamata toidu kvaliteedis (2)

Toidutare, 11. september 2019, 15:53
Kodune kokkamineFoto: PantherMedia/Scanpix
Söögi pealt raha kokkuhoidmine pole tegelikult miski raketiteadus, pea igaüks saab pisukese plaanipidamise abiga toidukulusid väiksemaks kraapida. USA säästliku kokkamise üks tunnustatumaid blogijaid jagab selle kohta nippe, millest ka meil siinpool lompi on üht-teist õppida. 

Nashville elanik Beth Moncel on harjunud juba aastaid toidu juures sente lugema. See on toonud talle au, kuulsust ja rikkust – eeskätt säästetud toidupoearvete näol, ent ka isikliku toidukirjanduse miniimpeeriumi kujul, vahendab Cooking Light

Samal teemal

Aja jooksul on ta muutunud arvestamisel nii osavaks, et suudab luua tõeliselt säästlikke retsepte. Kuigi tema kokkamismaailm on ühendriikide megapoed, tasub mõningaid nendest nippidest ka meil tähele panna ja järgi teha.

Beth hakkas säästlikult elama, kui peale ülikooli lõppu oli tal kaelas meeletult suur õppelaen, samas palk oli väga pisike. Kuna tema kraad on toitumisteadustes, kasutas ta ülikoolist saadud oskusi selleks, et odavatest koostisainetest teha esmaklassilisi eineid. Ta sai üsna kiiresti aru, et suudab üllatavalt palju kokku hoida, vaadeldes roogasid algainete kogumikena ning  valmistades kalleid ja peeneid retsepte soodsamate asendusainetega. 

Ära osta roogi, mida võiksid ise teha – näiteks karaskit või leiba/saia

Pole ju kahtlust – sage väljas söömine mõjub eelarvele halvasti. 10 eurot ühe korra eest kiirsöögikohas võiks samahästi kuluda koduse tšillipajaroa kuuele portsjonile. 

Kuigi töölkäivatel inimestel napib sageli aega ise süüa teha, soovitab Beth valmistada korraga suurem laar ja ülejäänu portsude kaupa sügavkülmutada.

Pole vaja teha eriliselt keerulisi retsepte, lihtne kahe-kolme koostisosaga pastaroog võib kenasti pool nädalat vastu pidada.  

Beth ehitab oma retseptid odavate koostisosade ümber nagu kapsas, kartul, riis ja pasta. Ta ei osta iial poolfabrikaate või eelpakendatud ja maitsestatud liha – need on liiga kallid ning koostisosasid mõistes võid samalaadse asja  kergesti ise kokku panna. Näiteks kui tahad maitsestatud kanakintse, vala lihale ise maitseainete- ja tomatisegu, mis tuleb kordi odavam, kui soetada küpsetuskarbis uhke nime ja valmisseguga toode. 

Blogija soovitab koguni leiba ise teha, öeldes, et see mõjub lisaks eelarvele hästi ka hingele – miski pole rahustavam või kodusem, kui elamises hõljuv värskeltküpsetatud leiva aroom. 

Allahindlusi mööda käimine ei pruugi raha säästa

Alati on targem vaadata toodete kilohindu ning võrrelda. Kui su retseptibaas on lihtne ja piiritletud, leiad kiiresti soodsamad algained.

Ka Toidutare on märganud, et allahindlused on tänapäeval osa turunduskampaaniatest. Samas poes leidub suure tõenäosusega odavamaidki tooteid, kui see, mis parasjagu on kaunistatud erksate siltidega kui eriti odav kaup.

Blogija soovitab hindade võrdluseks võtta aega ja külastada vähemalt kahte suuremat kaupust ning kui jõuab, kiigata ka turule. Nii leiad kõige soodsamad diilid. Kui Beth saab kätte midagi tõeliselt hea hinnaga, ostab ta seda nii palju varuks, kui kapis olev ruum võimaldab. Ka nii saab raha kokku hoida. 

Unusta ära peened ja kallid köögimasinad

Peened elektroonilised haudepotid ja mitme teraga blenderid võivad ju olla väga trendikad, ent maksavad üsna palju ning röövivad köögis ruumi. Kui sinu peamine eesmärk on kiiresti ja kokkuhoidlikult kokata, eelista abivahendeid, mida tõepoolest pidevalt (loe: nädalas mitu korda)  kasutad. "Mina pooldan köögis lihtsust. Inimesed on tuhandeid aastaid suutnud süüa teha ilma uhkete vidinateta," lausub ta.

Beth soovitab investeerida köögis abivahenditesse, mida saab kasutada mitmel moel – nagu näiteks heasse kööginoasse. Kui valid elektroonilist abimeest, võiks nõrga blenderi asemel investeerida võimsamasse köögikombaini, millega saab teha erinevaid toiminguid alates tainastest ja lõpetades beseedega. Ka juusturiiviga saab suurepäraselt peenestada näiteks küüslauku ja ingverit.