Zuzu baklažaaniikraFoto: Tatjana Iljinina
Toiduuudised
1. oktoober 2019, 09:39

TAIMNE VÄLJAKUTSE! 10 lihtsat retsepti, mille puhul sa ei usu, et liha siin pole (6)

Taimetoit on tervislik ja mitmekülgne, ent paljud meist pole harjunud vaid köögiviljadest kõhtu täis saama. Tegelikult aga pole ilmtingimata liha igal toidukorral süüa, vaid taimsetest koostisosadest saab samuti toitva ja oh kui maitsva õhtusöögi, niiet ka kõige vegan-vaenulikum pereliige limpsib oma taldriku puhtaks.

Just praegu on väga lihtne teha taimse maailmaga tutvust, kuna köögiviljad on just valmimas, kõige vitamiinirikkamad ja värskemad ning soodsad. 

Taimetoit on paljudele jäänud mulje, nagu oleks see kas maitsetu või väga keeruline saavutada. Tegelikult pole kumbki õige. Tutvustame oma varamust mõningaid taimetoiduretsepte, mis kinnitavad - lihata saab kenasti hakkama. Juhime ka tähelepanu, et osad retseptid sisaldavad mõningaid loomseid koostisosasid, nagu näiteks juustu, mune või mett, mida on aga väga lihtne välja jätta või vegan-versioonidega asendada. 

Klikka retseptil: Zuzu baklažaaniikra

Zuzu baklažaaniikra Foto: Tatjana Iljinina

Tegemist on Zuzu lapsepõlvemaitsega, mis on täis tervistavaid ja särtsu andvaid maitseid. Seda rooga võib süüa nii omapäi kui ka praekõrvasena, talvel haudepotist ning suvel otse grillilt tulnuna salatina kokku segades. 

Klikka retseptil: Bombay kartulid 

Bombay kartulid Foto: Jaan Heinmaa

Igapäevane ja muidu tagasihoidliku maitsega köögivili käib pannilt läbi koos ingveri, küüslaugu ja võrratute indiapäraste vürtsidega ja ärkab otsekui talveunest – vähemalt talvisel ajal üpris ilmetu  mugul on just parajalt vürtsikas, toitev ja väga maitsev. Sobib ka iseseisvaks roaks koos maheda salatirohelisega. 

Klikka retseptil: Suhkruvaba toorkook vaarikakreemiga  

Suhkruvaba toorkook vaarikakreemiga Foto: Laura Strandberg

Vahelduseks on mõnus, kui kook valmib küpsetamata. Eriti siis, kui tulemus on hõrk ja samas tervislik.

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik.

Klikka retseptil:  Kreeka läätsesupp 

Kreeka läätsesupp Foto: Hele-Mai Alamaa

Selle läätsesupi tegemiseks kasutavad kreeklased veidi suuremaid pruunikaid läätsi, mis keetes väga ära ei lagune, aga sobivad ka muud läätsed. Supi teeb eriliseks see, et enne serveerimist lisatakse sinna maitseks punase veini äädikat.

Klikka retseptil: Täidetud paprikad ja tomatid 

Täidetud paprikad ja tomatid Foto: Hele-Mai Alamaa

Seda rooga peab kindlasti proovima hilissuvel ja varasügisel, aga ka talvised köögiviljad saavad ahjus küpsetades päris mõnusa maitse.

Klikka retseptil: Herne-dhal 

Herne-dhal Foto: Britt Paju

Meil enamasti vastlasupist tuntud herned sobivad vürtsika indiapärase toidu sisse väga hästi. Kui toitu imekombel üle jääb, siis küpseta järgmisel päeval maitsvad  kotletid: lisa poolele kogusest 1 muna ja prae nagu suvikõrvitsakotlette.

Klikka retseptil: Soe ahjusalat safranikastmes 

Soe ahjusalat safranikastmes Foto: Jaan Heinmaa

Üks toitev ja mõnus salat, mida peaks serveerima ahjusoojalt, et köögiviljad ei kaotaks oma krõbedust. Safranikaste on väga pidulik ja eriline, kuigi safranit peab tõeliselt armastama, et seda salatit koos selle kastmega nautida! Alati võib teha ka klassikalisema, veiniäädikaga kastme kõrvale, et oleks valikuvõimalus.

Klikka retseptil: Lehtkapsa ja täisterariisi salat tofuga 

Lehtkapsa ja täisterariisi salat tofuga Foto: Mari-Liis Ilover

Täisterariis on tunduvalt toitainerikkam kui valged poleeritud terakesed. Poodides on õnneks nüüd müügil ka päris korralik valik täisterariise – katseta ja leia oma lemmik! Kui lehtkapsast ei õnnestu saada, võid selle salatis asendada spinatilehtedega.

Klikka retseptil: Maitseid täis soojendav kõrvitsakarri 

Maitseid täis soojendav kõrvitsakarri Foto: Laura Stranberg

See veidi vürtsikam roog on hea, kui haigus ligi kipub. Tõmba end pliidi ette kerra ja naudi juba kastme podisemise ajal vürtside meelikõditavat aroomi.