PiprapihvFoto: Toidutare
Toiduuudised
9. september 2019, 15:29

TÄHISTA PIPRASTEIGI PÄEVA: see on imelihtne ja väga maitsev! (+ 3 retsepti ja video!)

Täna peetakse maailmas Prantsuse köögi ühe maitsvama ja lihtsama esindaja filet mignon au poivre ehk pipragarneeringus biifsteegi päeva. Eestlastele on see väärt hõrgutis küll paraku tuttav tänu ülemerenaabritele piprapihvi nime all.

Piprapihv aga selle steigi kohta öelda on enam kui eksitav, sest tegu pole pihviga. Pihv eesti keeles tähendab pigem hakklihamassist kotletti kui sisefilee lõiku. Soomlased aga teavad filet mignon au poivre aga just pippuripihvi nime all. 

Kuna tegu on ühe nende köögi menukama roaga, õppisid ka Eesti kokad üsna kiiresti turismivoogude kasvades seda rooga tegema. Iseasi muidugi, kui hästi see välja kukkus. Küllalt on nähtud neid kuivi pipardatud lihapalasid, milles liha on muutunud õnnetuks statistiks. Üks aga oli kindel – sel pihvil oli alati turistipärane ehk kallis hind ning seetõttu ka kohalike ehk eestlaste seas veidi nigel maine.

Seeda viimast aga täiesti asjata. Piprafilee sai steak au poivre  nime all maailmas kuulsaks 1960ndatel Ameerikas, mil sealsed koduperenaised õppisid hindama ja vaimustuma prantsuse köögist.

Roog ise on aga pärit 18. sajandist Prantsusmaalt. Pipardamise eesmärgiks oli alul lastud ulukiliha parem säilitamine ning serveerimine, piprad pidid leevendama metsloomade liha järsemat maitset ja aroomi. 

19. sajandil hakati lihale juurde serveerima piprakastet. Roog sai nimeks Diana moodi steik, vihjates antiikaja roomlaste jahijumalannale. 

Kaasaegsem versioon mängib loomaliha naturaalse magususe ja piparde teravuse vahel tekkivale hõrgule kontrastile. Fileelõik kaetakse jämedalt jahvatatud musta pipraga, mis annab nii maitset kui ka mõnusalt krõmpsuva tunde. Tee kindlasti juurde ka luksuslik kaste vahukoorest, konjakist ja Dijoni sinepist. 

Klikka retseptil: Piprapihv 

Piprapihv Foto: Toidutare

Nii-öelda klassikalisem piprasteik, mida on üsna lihtne valmistada.

Klikka retseptil: Piprapihv kaalukatelt 

Piprasteik Foto: PantherMedia/Scanpix

Tõhusam roog, mida tasub ette võtta suurema selstkonna rõõmustamiseks. 

Klikka retseptil: Piprapihvid 

Piprapihvid Foto: PantherMedia/Scanpix

See roog on sõna otseses mõttes pihv - hakklihast valmistatud. Nõks lihtsam valmistada kui biifsteeki, ent ei saa enam pretendeerida filet mignon au poivre nimele.