LinnulihaFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
9. september 2019, 13:56

UUS UURING: ka linnuliha söömine võib tekitada vähki (13)

Kuna uuringutes on tuvastatud seos punase  liha ja vähi vahel on seni linnuliha nähtud kui tervislikku loomse proteiini allikat. Ent nüüd on Suurbritannia Oxfordi teadlased tuvastanud 470 000 inimest hõlmanud uuringu läbi, et ka linnuliha võib soodustada teatud tüüpi harvaesineva vähi tekkimist. 

Linnuliha söömine suurendab riski haigestuda harvaesinevasse verevähki mitte-Hodgkini lümfoomi ning meestel eesnäärmevähki, tuvastasid Oxfordi ülikooli teadlased, vahendab Daily Mail

Uuringus osales 475 000 keskealist britti aastatel 2006 kuni 2014. Luubi all olid nende menüü ning avastatud haigused. Vähi sai umbkaudu 23 000 osalenutest. 

'Linnuliha tarbminist saab seostada halvaloomulise melanoomi, eesnärmevähi ning mitte-Hodgkini lümfoomiga," on kirjas Journal of Epidemiology and Community Health avaldatud uurimistöö kokkuvõttes. 

Uuringulaadiks oli seoste, mitte põhjuste otsimine. Taoline uurimismeetod näitab kokkupuuteid eri vähitüüpide ja menüüvaliku vahel, ent ei süvene võimalikesse põhjustesse. 

Põhjuseid, miks kanaliha ja kasvajate vahel on side, võib olla erinevaid. 

Asi võib olla selles, et konkreetne linnuliha sisaldab mingil põhjusel vähkitekitavaid aineid. Palju võib sõltuda ka sellest, kuidas liha on enne söömist töödeldud. 

Tänini on kana peetud tervislikuks alternatiiviks punasele lihale. Looma- ja sealiha võib varasemate uuringute kohaselt tõsta riski haigestuda rinna, eesnäärme ja seedeelundkonna vähki.