Röstitud aedviljadFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
9. september 2019, 13:06

KÖÖGIVILJADE RÖSTIMISE ABC: kuidas küpsetada need parajalt pruuniks ja maitsvaks

Võiks ju arvata, et mis see siin ära pole - paned aga juurikad pannile ja annad kuuma. Paraku võib tulemuseks olla söestunud välispind ja toores sisemus ning oodatud nauding asendub trotsiga. Rahu, ainult rahu, tegelikult on tervislik ja maitsev aedviljaröst väga lihtne, kui pead silmas paari nippi. 

Suurus loeb

Proovi teha nii, et su juurikad on ühte mõõtu. See tagab enam-vähem samasuguse küpsemisaja. Eri suuruses tükkidega juhtub nii, et osad juba söestuvad, teised aga on vaid õrnalt leiged. Soovitatakse suisa hoida ühte näidistükki hakkimise ajal lõikelaua serval. 

Suhtu aga sellesse soovitusesse kaine mõistusega. Kui röstid korraga erinevad köögivilju on sarnase kuju saavutamine üsna keerukas, nii et ära selle sarnase suuruse tagaajamisega väga ka üle pinguta. Oluline on, et nad oleks enam-vähem samas kategoorias. Ning mõnede puhul nagu näiteks rooskapsaste puhul ongi kohatine veidi krõbedam äär plussiks. 

Õli on röstija sõber

Kui ihkad seda mõnusat krõmpsu pruunistunud pinda tuleb sul köögiviljad enne kenasti ära õlitada. 

See ei tähenda, et röstitav tuleks õli sisse uputada - see pole fritüürimine. Liiga palju õlu muudab köögiviljad krõmpsu asemel lödiks. Lisa õli sisetunde järgi, kuniks näed, et kõik pinnad on kenasti kaetud. 

Pea meeles, et aedviljade õli imamisvõime on erinev. Peaasi, et kõik nad oleks kenasti sillerdavad ja et kausi põhjas poleks veel reeturlikku õlilompi, mis näitab, et nüüd sai palju. Ehk siis poole kilo peale 1-2 supilusikatäit, aga asi on ka maitses ja juurikates. Soovitame kasutada pihustiga pudelit, siis jaotub õli paremini.

Õlisort sõltub aga küpsetusprotsessi kuumusest. Oliivõli on hea madalama ja keskmise kuumuse korral (näiteks ahi) ning avokaadoõli kõrge kuumuse korral (näiteks malmpann lahtisel tulel).

Maitsesta, maitsesta, maitsesta

Soola ja piparda ning ürdita oma juurikad ENNE tulele pistmist, mitte pärast. Sool on kõige universaalsem maitsetugevdaja, mis toob kenasti su köögiviljade meki välja, maitsesta koos õlitamisega, nii saad parima tulemuse. 

Tee nii: vala parajaks tükeldatud viljad kaussi, piserda üle õliga ning puista sekka sool, pipar ja ürdid. Sega hoolikalt läbi, niiet kogu kausis oleks ühtlaselt maitseainete ja õliga kaetud. Kui ihkad eriti krõmpsu tulemist, sõelu enne tulele viimist kaussi ka väike kogus (1 teelusikatäis) maisitärklist - ja sega veelkord! 

Ära tekita kogemata hautist

Kuigi idee valada kogu suur kausitäis korraga pannile võib olla vägagi ahvatlev, ära anna sellele järgi! On oluline, et köögiviljad röstiksid ühe kihina, seega kasuta pigem ahjuplaati. Küpsedes eraldub viljadest niiskust. Kui sul on pannil mitu kihti vilju, on tulemuseks haudumine, mitte küpsemine, sest aur ei saa haihtuda. Krõmpsust jääb asi kaugele. 

Unusta foolium ja küpsetuspaber

Jah, panni puhastamine muutub nii raskem, aga võidad maitses, sest saad tõeliselt mõnusa ja krõmpsuva roa. Palja panni kasutamine tagab mõnusama rösti. Nipp on ka kasutada nakkumatu pinnaga plaati. 

Eralda viljad küpsemisaja kaupa

Pea meeles, et porgand valmib kiiremini kui kartul. Aedviljadel on erinevad küpsemisajad. Kui kallad kõik ühele pannile on keeruline saada head tulemust. targem on rühmitada viljad nende küpsusastmete järgi, näiteks veerikkamad ja kiireminivalmivad ühele pannile, aeglasemini küpsevad teisele. Teine võimalus on alustada kartuli ja bataadi röstimisega ja siis aegamisi lisada pannile teised, mille valmimiaeg on lühem. Ole vaid ettevaatlik, et viljad üksteise otsa ei satuks ning vahepealsed ahjuukse avamisest tingitud temperatuurikõikumised küpsemisaega ei pikenda. 

Pann või ahjuplaat?

Pannil saad tulemuse kiirmini ja kõrgemal kuumusel, ahjus aga aeglasemalt ning vahepeal võid ka muude asjadega tegeleda. Pannil saad vahepeal juurikaid segada, ahjus pole see nii vajalik. Üldiselt on targem tugevama struktuuriga aedvilju pannil küpsetada ja nõrgemaid ehk vesisemaid ahjus. 

Igal juhul on aga ahjuplaat kindlam, kuigi veidi ajamahukam variant.