MÜÜDID PÜSIVAD VISALT: „Sageli kipuvad inimesed arvama, et vegan sööbki terve elu ainult kurki, tomatit ja õunu,“ naerab Reelika Õigemeel ja kinnitab, et tegelikult võib taimne toidulaud olla väga maitsev, rikkalik ja toitev.Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
7. september 2019, 00:01

Mida vegan ikkagi sööb? Hommikul käib juustu asemel hernepesto ja oapasteet  (1)

„Kui omnivoor mõtleb, et ostan täna kana, aga mis ma sinna kõrvale teen, siis vegan mõtleb, et mul on need köögiviljad ja teraviljad olemas, aga mida valgulist sinna juurde võtta. Ja kuna hetkel pole aega ise midagi teha, siis võtaks ehk paki viinereid,“ tõdeb toitumisnõustaja Reelika Õigemeel, et lisaks toidulauale erineb ka vegani ja omnivoori mõttemaailm.  

„Kui omnivoor mõtleb, et ostan täna kana, aga mis ma sinna kõrvale teen, siis vegan mõtleb, et mul on need köögiviljad ja teraviljad olemas, aga mida valgulist sinna juurde võtta. Ja kuna hetkel pole aega ise midagi teha, siis võtaks ehk paki viinereid,“ tõdeb vegan ja Eesti toitumisnõustajate ühenduse esimees Reelika Õigemeel, et lisaks toidulauale erineb ka vegani ja omnivoori mõttemaailm.  

Veganiviinerite ja -frikadellide populaarseim koostisaine on soja, sageli tehakse viinereid ja vorste ka seitanist ehk nisuvalgust, samuti kaerast. „Ribastatud kaer on hästi populaarne just Soomes,“ ütleb Reelika. Palju tehakse frikadelle, šnitsleid ja kotlette ka kaunviljadest: kikerhernestest, ubadest, aedhernestest. „Väga häid lihapalli moodi asju saab läätsedest. Punastest läätsedest tehtud pallikesed, mis on kurkumiga oranžiks värvitud, meeldivad eriti lastele,“ märgib kahe lapse ema ja lasteaedade nõustamisele spetsialiseerunud Reelika. Ja tuletab meelde, et lihapalle, kotlette jms tasuks võimalusel alati ise teha. 

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99