ArooniadFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
10. september 2022, 12:31

AROONIA PALUB PURKI: tee neist südamele kasulikku siirupit või keedist (retseptid!)

Vastvalminu arooniad pole pelgalt silmale ilusad vaadata, neist saab ka mõnusaid hoidiseid.

Aroonia võib kiidelda vitamiinide C-, E-, B- ja P-vitamiini sisaldusega, lisaks on temas ka palju mikroelemente ja mineraalaineid. Suurtes kogustes tarbituna alandab arooniamahl vererõhku. USA teadlaste uusimad uurimused tõestavad nii aroonia soodsat mõju vereringele kui ka südant tugevdavat ning kuseteid põletike eest kaitsvaid omadusi. 

Arooniamarjadel on küll kaunis välimus, ent maitse võib ohtrate parkainete tõttu valmistada pettumuse. Hoidistamiseks sobib arooniamahl seevastu suurepäraselt, kui vaid tegijal on teada mõned salanipid.

Kirsilehtede ja sidrunhappe abil saab arooniast keeta suurepärase maitsega, küllaldase suhkrukoguse lisamisel toatemperatuurilgi hästi säiliva mahla.

Lihtsaim retsept on selline: 

4 kg arooniamarju
kirsi- või mustsõstralehti
100 g sidrunhapet

Lao marjad ja lehed kihiti, kalla kuum vesi peale ja lase seista 12 tundi. Siis lisa aidrunhape segada ja lase veel seista veel 12 tundi. Kurna ja kuumuta ning villi pudelisse nagu iga teist kodust mahla. 

Keedetud ja sidrunhapet sisaldav mahl ei jäta ka nii püsivaid plekke kui toormahl. Küllaltki populaarne võte on marjade mehaaniline purustamine mõne elektririistaga, misjärel mass kas keedetakse läbi või lastakse toorelt nõrguda läbi mitmekordse niisutatud marli. 

Soomlased seevastu eelistavad samadest ainetest toormahla valmistamist, leotades marju vaid üks kord. Ka soovitatavad soomlased mahla hoida tema väärtuste säilitamise huvides külmas ja pimedas ning tingimata ühtlasel temperatuuril. Ameeriklased soovitatavad mahla valmistada aurutamise teel ning segada seejärel kokku suhkruta õunamahlaga vahekorras 1:1.

Säilitamiseks peab muidugi siingi olema külm hoidla. Ameeriklastelt pärineb ka soovitus enne ükskõik millise meetodi kasutamist marjad läbi külmutada, mis pidavat oluliselt tõstma eralduva mahla kogust.

Klikka retseptil: Sirje ebaküdoonia-arooniamoos 

Sirje ebaküdoonia-arooniamoos Foto: Lauri Kulpsoo

Maitsev moos teega joomiseks.

Aroonia-õunakeedis Foto: Rene Riisalu

 

See moos on täiskasvanutele! Viin annab sellele hoidisele ainult erilise maitsenüansi. Põhimõtteline alkoholivastane võib viina muidugi välja jätta.

 

Arooniad Foto: PantherMedia/Scanpix

 

Mustast arooniast valmistatud kompotil on spetsiifiline maitse, seetõttu on soovitatav seda tarvitamisel lahjendada kas keedetud veega või tarvitada koos mõne mahedamaitselise kompotiga nt (pirni- või õunakompott).