Suvikõrvitsa-lõhekarri Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
3. märts 2022, 08:49

KALAPÄEV! 10 lihtsat aedviljadega mereanniretsepti, mis viivad keele alla

Kalapäev neljapäeval juurutati vanasti selleks, et inimesed sööksid rohkem kala, mis kosutaks vastavat majandussektorit, turgutaks kodanike tervist ning annaks puhkust loomalihanõudlusele. Head põhjused kõik, et teadlikult nädalas vähemalt korra kala või mereande endale ja perele pakkuda. 

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa-lõhekarri  

Kodumaist suvikõrvitsat tasub nautida täiega, kuni seda on, ja kasutada kõikmõeldavates roogades. Selle retsepti järgi valmib maitsev ja tervislik roog õige kiiresti ning laseb suvikõrvitsal tõeliselt särada. Vürtsikust lisa tšillipastaga just nii palju, kui sulle meeldib.

Klikka retseptil: Kartulisupp krevettide ja õunatükkidega 

Kartulisupp krevettide ja õunatükkidega Foto: Jaan Heinmaa

Tagasihoidlik kartul pakub koos vahukoore, mädarõika ning võiga praetud õunaviilude ja krevettidega taldrikul uhket vaatepilti. Krevetid võid peekonikuubikutega asendada, kui nii rohkem maitseb. Sel juhul prae ka õunatükid peekonirasvas läbi.

Klikka retseptil: Kala kukeseente ja brokkoliga 

Kala kukeseente ja brokkoliga Foto: Jaan Heinmaa

Kukeseened ja brokkoli passivad valge kalaga imehästi. Kala võib olla koha, siig, ahven, aga ka klaarsäga või mõni muu meelepärane kala. Juurde sobib hästi nii riis kui kartul, aga ka vaid värske salat.

Klikka retseptil: Lõhefilee kurgikattega 

Lõhefilee kurgikattega Foto: Laura Strandberg

Lõhe maitseb koos külma krõmpsuva marineeritud kurgi kastmega klassikaliselt hästi.

Klikka retseptil: Janssoni kiusatus peedi ja heeringaga 

Janssoni kiusatus peedi ja heeringaga Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev ja lihtne talvine vormiroog! Peet annab roale kauni roosa värvi ja imehea maitse.  Puista roog veel soovi korral 10 minutit enne valmimist riivjuustuga üle.

Klikka retseptil: Mahlane kalavorm brokoli-porrukastmega 

Mahlane kalavorm brokoli-porrukastmega Foto: Jaan Heinmaa

Kui pere otsustab kala süüa, siis see retsept on üks hea variant Kolmandat lihtsalt ei ole. Lapsed tahavad kõrvale ehk  kartuliputru või küüslaugukartuleid, vanemad riisi.

Klikka retseptil: Mee-tomatikala 

Mee-tomatikala Foto: Jaan Heinmaa

Mhm ...! Sellise kalaga on suur tõenäosus ka lapsed kala sööma panna.

Klikka retseptil: Toortatra-kapsaroog lõhega 

Toortatra-kapsaroog lõhega Foto: Jaan Heinmaa

Väge täis kodumaine toortatar sobib suurepäraselt putrudesse, hautistesse, müslidesse ja mujalegi. Panniroog kapsa ja lõhega valmib lihtsalt ja kiiresti ning viib keele alla.

Klikka retseptil: Tomatisupp tursaga 

Tomatisupp tursaga Foto: Tuuli Mathisen

Suvemagusad tomatid koos õrna lihaga tursaga, seltsiks küüslauk, basiilik ja sortsuke valget veini – kooslus, mis küünib oma lihtsuses ja maitsetäiuses gurmeemaailma kõrgusteni.

Klikka retseptil: Räim tomatis 

Räim tomatis on selline mõnus nostalgiaroog, mille võiks kindlasti jälle ausse tõsta. Karuteene on sellele teinud samanimeline konserv, mida kimbutavad masstootele omased puudused. Kodune variant on aga iga kalasõbra unelm.