Kartul-koerFoto: Natalia Stankevitš
Toiduuudised
5. september 2019, 11:26

Hea lugeja! Kui ka sul on aias vahvaid vilju, saada ka oma pilt aadressile [email protected]

AIAELU | Rohenäpud jagavad põnevaid loodusevigureid

Sügis on saagiaeg. Mõnel aastal on saak suurem, teisel väiksem, seekord võivad aga aiahoolikud rõõmustada, sest pea kõike on küllaga! Sellevõrra on enam ka toredaid loodusevigureid ja korralikku saaki pakuvad ka viljad, mille puhul seda ei ootakski.
Harilik sarviktomat Foto: Kristi Kontson

Harilik sarviktomat – nii viskab nalja Raplamaal Kohila vallas elav Kristi Kontson. Tema kasvatatud punase viljaga on loodus korraliku vimka visanud. Taimed sai Kristi sõbrannalt ja saagi valmides naerdi koos, et eks sarvik on saanud perenaise nägu!

Kairi Mailin kasvatab Kuusalu vallas Harjumaal mehega koos viinamarju, mis aastate eest siin üsna võõrad olid, kuid nüüd järjest enam populaarsust koguvad. Kui kellelgi peaks tulema mõte samuti neid taimi soetada, siis Kairi avaldab, et imeliselt mahlase ja kauni värviga sordi nimi on Zilga.

Foto: Merle Kanarbik

Puu omanik Merle Kanarbik peab tunnistama, et sel aastal on mõni õun ikka täiesti p....!

Malahhiit Foto: Kairi Tammet

Kairi Tammet ei teagi, kummalt poolt seemet võtta, sest Raplamaal kasvanud tomat on tõeline kaks ühes! "Kuidas selle kohta Kevades öeldi: kui ei jõua täit rehkendust teha siis tee vähemalt pool ... või on Euroopa Liit lihtsalt värvile kvoodid peale pannud," naerab naine lõbusat vilja vaadates. Tegu on naise sõnul rohelist värvi vene tomatisordiga, mille kõrval kasvas punane sort.

Noorpaar porgandid Foto: Sulvi Lasma

"Ka põllult võid leida noorpaari: härra ja proua porgand isiklikult," tutvustab Sulvi Lasma oma aiast korjatud vallatuid juurikaid.

Sulvi Lasma, muuseas, kasvatabki sel aastal vist igasugu vallatut kraami, sest ka kartulid ei taha tal tavapärases vormis maapõuest välja vupsata!

Zilga Foto: Nikolai Saalits

Sotsiaalmeedias ka kaunite lilleaedade poolest tuntud Nikolai Saalits on järjekordne tõestus, et viinamarjasort nimega Zilga kasvab meil hästi. Mees korjas Tartumaal Puhjas korraliku koguse!

Loodus on sel aastal oma ajaarvamises taas veidi teisel järjel ja nii valmivad näiteks ebaküdooniad üllatavalt vara. Selle tunnistuseks jagas oma põõsast pilti Ülle Parek.

Hilised maasikad Foto: Piret Pruus

Ja kes ütles, et maasikate aeg on läbi? Mõnel pool vohavad nad veel korralikult ja kui ilma peab, saab värskeid vilju mõnel pool kuuldavasti oktoobrini. Üks mis kindel, Piret Pruus veel külmutatud kraami poole küünitama ei pea ja nosib värskeid marju peenralt.

Esmee Foto: Eha Sokk

Kui kartul peaks armuõnne ennustama, siis Võrumaal elav Eha Sokk võiks vabalt sellise äri püsti panna: sel aastal tundub kartulisort Esmee kasvatavat vaid südameid!

Kurk võib ju tunduda kõige tavalisema kodumaise köögiviljana, aga isegi see ei kasva rahulikult ja võtab vahelduseks näiteks oinasarve kuju. Vähemalt Merle Kanarbiku kasvuhoones on nii. 

Kui Eestimaal ringi vaadata, siis võib olla, et tomatitel ongi arenenud uus sort. Nimetada võib seda siis sarvikuks või ka kõrvikuks nagu Riina Kõrtsini oma kasvuhoonest leitud nunnu kohta ütleb.

Kartul-koer Foto: Natalia Stankevitš

Mine siis võta kinni, kas koerad on läinud kartuli või kartul koerte nägu... Seda ei tea öelda ka Natalia Stankevits, kes kartulimuldamise vahele jättis ja selle vahva pontsu poeletilt leidis.