Foto: Kollaaž (Jaan Heinmaa, Hele-Mai Alamaa, Tatjana Iljina, Laura Strandberg, Manona Paris)
Toiduuudised
25. oktoober 2023, 15:51

TÄHISTA MAKARONIPÄEVA! 10 lihtsat, odavat ja tervislikku retsepti, jõukohased koolilapselegi

Makaronid on eriti praegu paljude lemmikud, mida aga annab kenasti tervislikku aedviljakastmesse rüütada. Ja kiire, mõnus ja odav õhtusöök ongi vähese vaevaga valmis! 

Klikka retseptil: Juustune kapsa-makaronivorm 

Juustune kapsa-makaronivorm Foto: Jaan Heinmaa

Paksud ja mahlakad värske kapsa lõigud juustuse makaronivormi katteks on ootamatu, aga väga maitsev lisand. Iseloomuga Camembert ja Brie sobivad kapsa mõrkja maitsega eriti hästi, aga võid kasutada ka soolakat fetat või parmesanilaaste. 

Klikka retseptil: Pannisalat

Pannisalat Foto: Jaan Heinmaa

Hea ja toitev salat, kus suvisel ajal saad kasutada värskeid kaunvilju, mida praegu poest ja turult juba leida võib, ning muul ajal külmutatuid. Pasta vali meelepärane, kas nisu- või mõnest muust jahust. Kui suhkruherneid poest ei leia, siis kasuta värskeid või külmutatud rohelisi herneid. Ja kindlasti lisa värsket piparmünti – see annab salatile eriliselt värske maitse ja värvib taldrikutäie kenasti roheliseks.

Klikka retseptil: Kristina Kallase pastaroog lastele 

Pastaroog lastele Foto: Tatjana Iljinina

Mida teha, kui emmel on kiire maailma päästa, aga kodus on mitu linnupoega nõudlikult oma kõhutäit ootamas? Tuleb muutuda leidlikuks – Toidutare ja Õhtulehe veebisaate "Poliitköök" külaline, erakonna Eesti 200 juht Kristina Kallas jagab oma sibula- ja küüslauguvaba retsepti, millega tema kolm last kindla peale ja kärmelt kõhud täis saavad. 

Klikka retseptil: Taco-pasta salat 

Taco-pasta salat Foto: Jaan Heinmaa

Mehhiko maitsetega salatis on taco komponendid- veisehakkliha, köögiviljad, juust ja maisikrõpsud- segatud koos pastaga salatiks. Salat on tõhusalt toitev nii sooja kui külmana serveerides. 

Klikka retseptil: Orecchiette ehk kõrvakesed brokoli ja vorstikestega 

Orecchiette ehk kõrvakesed brokoli ja vorstikestega Foto: Manona Paris

Toit Itaalia kontsapiirkonnast Apuuliast, mis ühendab mõnusa kausikesekujulise pasta ning tervisliku pähklise brokoli. Lihast maitset kannab soolest väljatõmmatud toorvorstimass ning sutsu küüslauku ja mõnuga tüümiani ja rosmariini. Tõeliselt nimbust tekitav toit, mis maitseb väga hästi ka paavst Franciscusele!

Klikka retseptil: Pastaroog kana, peekoni ja päikesekuivatatud tomatitega 

Pastaroog kana, peekoni ja päikesekuivatatud tomatitega Foto: Laura Stranberg

Mõnusalt tummine roog täidab hästi kõhtu ja viib ka keele alla!

Klikka retseptil: Bologna kaste ehk tomati-hakklihakaste 

Bologna kaste ehk tomati-hakklihakaste Foto: Hele-Mai Alamaa

Populaarne tomati-hakklihakaste, mida serveeritakse tavaliselt spagettidega. Võid teha kastet topeltportsu ja osa sellest sügavkülma panna.

Klikka retseptil: Spagetivorm kanaga 

Spagetivorm kanaga Foto: Jaan Heinmaa

Kogu pere lemmik! Lihtsatest komponentidest vormirooga armastavad ka lapsed. Kui igatsed uudsust ja põnevamat maitset, lisa juurde röstpaprikat. Viimast rösti ahjus ise või kasuta purgist konserveeritud röstpaprikaid.

Klikka retseptil: Vahemerehõnguline krevetipasta 

Vahemerehõnguline krevetipasta Foto: Laura Strandberg

Maitserikas roog valmib lihtsalt ja kiirelt! Kutsu sõbrad külla ja nautige koos.

Klikka retseptil: Chili Mac ehk chili con carne makaronidega 

Chili Mac ehk chili con carne makaronidega Foto: Hele-Mai Alamaa

Selles omapärases argiroas kohtuvad ameeriklaste kaks suurt lemmikut: chili con carne ja macaroni and cheese. Kogu roog valmib ühes pajas pliidi peal – lihtne ja põnev! Siinse retsepti järgi saad kergelt vürtsika roa.