Kolumnid

KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Liivi Köök Tallinnas: aus, kodune kraam, kuigi gurmeest kaugel (1)

Karmo Tüür, blogi: "Inimkatsed toidu ümber", 4. september 2019, 13:27
Liivi KöökFoto: Karmo Tüür
Vaata ega Tallinn pole ainult vanalinn, kuhu iga loll oskab sisse astuda. Noh umbes nagu linnainimene suvisel karjamaal teadagi mille sisse. Tallinnas on ka varjatumaid nurgataguseid, kuhu minusugune ullike vajab juhtimist ja juhatamist. Seekord siis juhitigi. Liivi Kööki. Sõnadega: "ma ise käin lõuna ajal alati seal, kui võimalus on."

Bussijaama juures küll, no aga kesse siis iialgi bussijaamast kuhugi mujale liikuma hakkab kui kesklinna poole. Ja eriti veel mingi tehase väravahoone sisse? Aga just Liviko väravasse ongi rajatud üks puhvet, mis oma FB-menüüs ei näita küll ei suppe ega praade, aga päriselus on nad täiesti olemas.

Kuna asi oli pärastlõunal ja puhvet on ainult neljani lahti, siis oli uur osa menüüst juba kriidiga maha kriipsutatud. Saal oli ka rahvast üsna tühi ja minusugune eksleva pilguga ringivahtija sai köögipoolelt kiirelt juhatust, et mida teha ja kuhu vaadata.

Supiks valisin kahe-taktilisest valikust hartšo (2.90). Ise valisin ja ise tõstsin. Kulbiga ja tünnikesest. Söökla värk noh. Tummine ja piisavalt happeline supike osutus ka mõnusalt vürtsikaks, nii et kausikese lõpuks võttis isegi otsaesise kergelt higiseks. Riis, kartul, pehmed väikesed loomalihakuubikud, nipet-näpet muid lisandeid. Noh, aus värk, ei mingeid liigseid ambitsioone, ei mingit tulevärki.

Praeks üritasin veidigi põnevama kõlaga "mee ja sinepi marinaadis seapraad" (4.90). Nohhhh, meest oli ju isegi põgus jälg lihas olemas, sinepist ei sedagi. Samas - pikalt haudunud ja koduse maitsega kamakas vennaihu - no mis siin saab valesti minna. Kuna palusin kastmeks kallata roale mitte jahusousti, vaid praeleent ennast, siis taldrikutäie maitsvaim osa oligi leemest läbiimbunud tatar. Ajatu ja samas veatu porgandisalat ananassiga ja hapukurk sobisid lihtsa roaga omal sama lihtsal moel üsna hästi.

Et mis ma siis kostan või soovitan? Ega suurt ei midagi. Kui käia siin lõunatamas, eesmärgiga sobitada hinda ja kvaliteeti, siis on asi korras - 8 euro eest söönuks saada pole ju paha. Aus, viisakas, kodune kraam. Gurmeest on asi igatahes kaugel, aga nii supipöial kui ka prae oma horisondist allapoole kah ei lasku. Kuidas sa hästi tehtud, ehkki lihtsat toitu ikka laidad? Nii et lõunastamiseks võib soovitada, maitseelamusi tuleb aga mujalt otsida.

Gurmaani, politoloogi ja Gambrinuse õllepoe peremehe toiduseiklusi loe edasi tema blogist SIIT.

Samal teemal

28. august 2019, 10:36
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Restoran Mekk: ka turistikas võib leida gastronoomilise pärli
21. august 2019, 11:06
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Sorgus nagu uppumissurmast pääsenud kass ja räägib seljankaneedusest
14. august 2019, 14:08
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Jaa, sellel köögil ja/või kokal on nii mune kui oskusi
24. juuli 2019, 08:11
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Leinan Narva Pärlis mitu korda tapetud kalakesi

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee