Väiketootjate käsitööõlle märk. Foto: Eesti väikepruulijate liit
Toiduuudised
4. september 2019, 10:09

Väikepruulijad soovivad enda tehtud käsitööjooki masstoodangust märgisega eristada

Et eristada oma käsitööõlut, -veini ja -siidrit masstoodangust, võttis Eesti väikepruulijate liit kasutusele märgised, mis aitavad kodumaiste tegijate toodangu kaubandusvõrgus ära tunda ja sellega regionaalset ettevõtlust toetada. Liidu juhatuse liikme ja Tankeri pruulikoja juht Jaanis Tammela sõnul on tarbijatel üha keerulisem eristada käsitööna valminud jooke masstoodangust, mille tootjad oma jooke üha enam samuti käsitööjoogina kuvavad. “Kuna üha rohkem suurtootjaid on lisanud oma tootevalikusse masstoodangu põhimõttel valminud, kuid “käsitööjoogiks” bränditud tooteid, otsustasime tulla liidu poolt välja käsitööjookide märgistega, mis tähistavad ka tegelikult käsitööna valminud õlut, veini või siidrit,” selgitas Tammela. Märgise lisamine ehtsatele käsitööjookidele on Tammela sõnul ka liidu panus kohaliku ettevõtluse edendamisesse, maaelu toetamisse ja uute töökohtade loomisesse, mis praegu valitsuse poolt nii suurtele kui ka väikestele tootjatele kehtestatud ebaõiglase ak

Selliseid väiketootjaid on Tammela sõnul ligi sadakond ning juba täna võib leida nii poelettidelt kui ka käsitööjooke pakkuvatest teenindusasutustest jooke vastavate ümmarguste märgistega “Eesti käsitööõlu”, “Eesti käsitöösiider” ja “Eesti käsitöövein”.

Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga arendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning traditsioone ning edasi viia Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.