Päevaretsept

VALMIB KIIRESTI: tähista rahvusvahelist paella-päeva! 

Manona Paris, 27. märts 2021 10:02
PaellaFoto: Toidutare
Me ei üritagi väita, et see roog on sama, mis kuulus Hispaania köögi paella. Lõikasime teadlikult nurki, ei küpsetanud seda lahtisel lõkketulel ning söögi valmistasid naise käed (traditsiooniliselt on tegu meeste roaga). Välja aga tuli... no midagi üsna sarnaselt maitsvat, mis sai valmis 1-2-3! Paras õhtuks, kui tahaks midagi head!

Kuuele sööjale.

Vaja on: 

  • 250 ml paellariisi või mõnd lühikeseteralist riisi
  • 10 kanakintsu
  • 200 gr chorizo vorsti või 1 tl suitsutatud magusat paprikapulbrit
  • 300 gr suuremaid krevette (võivad olla keedetud ja külmutatud)
  • 400 gr pakk purustatud tomateid
  • 2 sibulat
  • 5 küüslauguküünt
  • 350 ml kanapuljongit (võib ka kalapuljong olla)
  • 1 klaas valget veini
  • Soola ja pipart
  • 2 tl õli praadimiseks
  • Näpuotsatäis safranit
  • Väike punt peterselli (võib ka ilma)
  • 2-3 rosmariinioksa (võib ka ilma)
  • Näpuotsatäis cayenne pipart (saab ka ilma)
  • Serveerimiseks paprikaribasid, sidrunilõike

Tee nii

1. Võta madal lai kastrul või kõrgete äärtega pann ning viska sellele pisut soola. Kui see särtsub, vala õli peale. Ribasta chorizo ja prae. Kui sa vorsti ei kasuta (tegelikult see ei pea seal olema), lisa veidi hiljem suitsutatud paprikapulber. Meie kasutasime vorsti, kuna suitsutatud paprikat poes polnud. 

2. Haki sibul ja peenesta küüslauk, prae klaasjaks. Lisa tükeldatud kana ja prae, kuni viimane on osaliselt õrnalt pruunistunud. Seejärel lisa pulong ja vein ning peopesas peenemaks hõõrutud safran. Sega hoolikalt.

3. Maitse ja lisa vajadusel soola ja pipart. Nüüd nirista ettevaatlikult sisse riis ja ÄRA SEGA.

Paellat nimelt ei segata, see tagab lühiteralise riisi maksimaalse vedelikuimamise ja samas sõmeruse ehk tärklise vähese eritumise. Lase paellal keema tõusta ja siis vähenda kuumust miinimumini, nii et vedelik ikka õrnalt mulksuks.

Võid panni paar korda raputada, kui tundub, et osa aineid on liiga ühes nurgas koos. Mittesegamine tagab ka, et panni põhja tekiks mõnus krõmps koorik ehk socarrat. Ole aga ettevaatlik, see koorik võib kergesti kõrbeda!

Kui soovid, võid krevettidele puistata ka sutsu cayenne pipart.

5. Eemalda katted ja vaata, kas vedelik on imendunud. Kui ei, siis keera tuld veidi juurde ja õrnalt panni raputades kuumuta veel mõned minutid. 

6. Serveeri kohe koos petersellipuiste ja sidrunisektoriga. Iga ports peaks saama veidi põhja ja mereande ning kana. 

Samal teemal

03.09.2012
Paella hiidkrevettide ja sinimerekarpidega
26.08.2012
Paella Hispaania vanaemade moodi
16.04.2012
Sahvripaella
28.04.2011
Tomatine kanapaella