Päevaretsept

VALMIB KIIRESTI: peaaegu nagu paella 

Manona Paris, 3. september 2019, 16:29
PaellaFoto: Toidutare
Me ei üritagi väita, et see roog on sama, mis kuulus Hispaania köögi paella. Lõikasime teadlikult nurki, ei küpsetanud seda lahtisel lõkketulel ning söögi valmistasid naise käed (traditsiooniliselt on tegu meeste roaga). Välja aga tuli... no midagi üsna sarnaselt maitsvat, mis sai valmis 1-2-3! Paras argiõhtuks, kui tahaks midagi head!

Kuuele sööjale.

Vaja on: 

250 ml paellariisi või mõnd lühikeseteralist riisi

10 kanakintsu

200 gr chorizo vorsti või 1 tl suitsutatud magusat paprikapulbrit

300 gr suuremaid krevette (võivad olla keedetud ja külmutatud)

400 gr pakk purustatud tomateid

2 sibulat

5 küüslauguküünt

350 ml kanapuljongit (võib ka kalapuljong olla)

1 klaas valget veini

Soola ja pipart

2 tl õli praadimiseks

Näpuotsatäis safranit

Väike punt peterselli (võib ka ilma)

2-3 rosmariinioksa (võib ka ilma)

Näpuotsatäis cayenne pipart (saab ka ilma)

Serveerimiseks paprikaribasid, sidrunilõike

1. Võta madal lai kastrul või kõrgete äärtega pann ning viska sellele pisut soola. Kui see särtsub, vala õli peale. Ribasta chorizo ja prae. Kui sa vorsti ei kasuta (tegelikult see ei pea seal olema), lisa veidi hiljem suitsutatud paprikapulber. Meie kasutasime vorsti, kuna suitsutatud paprikat poes polnud. 

2. Haki sibul ja peenesta küüslauk, prae klaasjaks. Lisa tükeldatud kana ja prae, kuni viimane on osaliselt õrnalt pruunistunud. Seejärel lisa pulong ja vein ning peopesas peenemaks hõõrutud safran. Sega hoolikalt.

3. Maitse ja lisa vajadusel soola ja pipart. Nüüd nirista ettevaatlikult sisse riis ja ÄRA SEGA.

Paellat nimelt ei segata, see tagab lühiteralise riisi maksimaalse vedelikuimamise ja samas sõmeruse ehk tärklise vähese eritumise. Lase paellal keema tõusta ja siis vähenda kuumust miinimumini, nii et vedelik ikka õrnalt mulksuks.

Võid panni paar korda raputada, kui tundub, et osa aineid on liiga ühes nurgas koos. Mittesegamine tagab ka, et panni põhja tekiks mõnus krõmps koorik ehk socarrat. Ole aga ettevaatlik, see koorik võib kergesti kõrbeda!

4. Kata pann fooliumi ja kaanega ning oota kuskil 15 minutit. Siis lao paella pinnale krevetid ning pane üle kõige rosmariinioksad ja paprikaribad. Kata uuesti ja lase veel viis minutit haududa.

Kui soovid, võid krevettidele puistata ka sutsu cayenne pipart.

5. Eemalda katted ja vaata, kas vedelik on imendunud. Kui ei, siis keera tuld veidi juurde ja õrnalt panni raputades kuumuta veel mõned minutid. 

6. Serveeri kohe koos petersellipuiste ja sidrunisektoriga. Iga ports peaks saama veidi põhja ja mereande ning kana. 

Samal teemal

3. september 2012, 04:54
Paella hiidkrevettide ja sinimerekarpidega
26. august 2012, 21:00
Paella Hispaania vanaemade moodi
16. aprill 2012, 14:07
Sahvripaella
28. aprill 2011, 06:23
Tomatine kanapaella