TudengiköökFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
1. september 2020, 14:08

TUDENGIKÖÖGI ABC: milliseid nõusid läheb vaja noore inimese esimeses köögis

Pesast väljalendamine võib tunduda pisut pelutav, eriti kui sul tuleb hakata ise enda eest hoolitsema ning süüa tegema. Toidutegemiseks tundub vaja minevat tuhandeid vidinaid, mis kõik tunduvad samal ajal nii ebavajalikud kui ka möödapääsmatud. Rahu, ainult rahu, me aitame sul otsustada, kas vajad vaid kaussi ja kahvlit või midagi muud kah veel. 

Uue köögi sisustamine võib olla pelutav ka täiskasvanule, kel mitu kolimist selja taga. Paneme kokku nimekirja asjadest, mida sul võiks vaja minna. Palun täienda seda näiteks artikli kommentaariumis!

Esmalt küsi endalt, kui tihe kokkaja sa oled. Tasub meeles pidada, et omatehtud toit on sageli odavam ja tervislikum. Lisaks pole kuigi keeruline valmistada enamlevinud toite nagu aedviljahautis või pasta tomatikastmega. 

Teiseks uuri, millised on sinu kokkamisvõimalused. Kas elukohal on ette näidata midagi köögilaadset, kus on olemas pliidiplaat, mikrolaineahi (palun ära nimeta seda mikrouuniks!) ja veekeetja?

Kui ei ole, siis kas sa võid need endaga kaasa võtta? Lihtne pliidiplaat maksab poes 20–30 eurot ning sellega saab imesid korda saata: kes ei usu, vaadaku kasvõi meie Toidutare toiduvideoid. 

Kolmandaks mõtle, millised on sinu kokandusoskused. Kui oled selles osas juba asisem tegelane, tekib kiusatus soetada vidinaid, mis on küll kasulikud ühe-kahe roa jaoks, ent enamik aega jääksid kasutamata. Kui su pind aga on ahtake, on vaja eelistada võimalikult mitmeotstarbelisi vahendeid ja jätta köögimänguasjad aega, kui sul on rohkem ruumi. 

Mida sul on siis vaja?

Kuumutamiseks

* Üks umbes viieliitrine pott, milles keeta. Kui oled tõsisem kokkaja, soeta ka kümneliitrine – hea suppi keeta, kui sõbrad külla tulevad. 

* Üks keskmine kõrgema äärega pann, mis kannataks ahju panna ja milles saaks hautada. Vaata, et pott ja pann oleksid sama läbimõõduga, siis saab nende kaasi ristkasutada. 

* Üks väiksem kastrul keetmiseks ja kastmete tegemiseks. 

* Silikoonist pannilabidas ja poolsügav lusikas või kulp, et küpsevat toitu keerata. Puidust tehtud asjad on ilusamad ja märgatavalt keskkonnasäästlikumad, ent kuluvad kiiremini ja võivad saada rohkem kuumakahjustusi. 

* Silikoonist ahjukindad. Need on targem ost kui vaid riidest pajalapid, kuna taluvad ka vett. 

* Kui sul on praeahi, siis kandiline veidi suurem klaasist kõrgemate servadega vorm koos kaanega. Sellises vormis saab teha nii lasanjet, kooki kui ka lahtisi pitsalaadseid pirukaid, ahjupraest rääkimata. Seda passib ka lauale panna. Kaas (mis sageli pole kuumakindel!) on aga väga käepärane, kui tahad vormi külmikusse tõsta. Kui sul aga on vaja valmistada hautist kaanega kaetud vormis, saad selle hõlpsalt katta fooliumiga, mis toimib väga hästi niiskusehoidjana. 

Ettevalmistamiseks

* Kolm head nuga – kokanuga lõikamiseks, sakilise teraga nuga saia ja leiva viilutamiseks ning pisike nuga peenemateks töödeks.

* Kartulikoorija. Vali Y-kujuline, see on vastupidavam ning sellega saab hõlpsamalt köögivilju ka ribastada. 

* Kolmest või kahest üksteise sisse käivast kausist komplekt, milles toite segada ja serveerida. Metall on kallis ja ilus, plast odav, ent mitte ilus ning savi ilus, aga mitte kuigi vastupidav. 

* Keskmise suurusega lõikelaud. Puitlaud näeb sinu insta-piltidel kenam välja, plastlaud on kaalult kergem ning seda on lihtsam puhastada. Vali selline, mille otsa saab koonuseks voltida, see lihtsustab tükeldatu pattavalamist. 

* Mikroriiv. Sellega peenestad küüslaugu, riivid juustu makaronide peale ja teed ingveriteed. 

* Toosid soola ja suhkru jaoks. 

* Suurem sõel, millega kurnata pastat. 

* Konserviavaja. Poeriiulitel leidub purke, mida ei anna niisama lahti keerata. 

* Mõõtetopsikud. Need on hädavajalikud, kui tahad uusi retsepte katsetada. 

Serveerimiseks

* Neljane komplekt kahvleid, lusikaid, teelusikaid ja praenuge. Kui oled seltskondlikum, vali kuuene. 

* Neljane (kuuene) komplekt kausse, praetaldrikuid ja kohvitasse. Võid vabalt soetada veidi lamedamad kausid ning võileivataldrikud praetaldrikute asemel, kuna viimased kipuvad tänapäeval olema korraliku liua mõõtu ning nende paigutamine kappi võib seetõttu olla paras õudusunenägu. 

* Neljane (kuuene) komplekt tugevamast klaasist joogiklaase. 

* Kohvi- või teekann – sõltuvalt sinu joomisharjumustest. Tassipõhja pandud purust tehtud kohv on gurmaanide sõnul ka täiesti aktsepteeritav viis, kuidas hommikune kofeiinikäivitus kätte saada. 

* Eri suuruses soovitatavalt õhukindlalt suletav karbikomplekt (näiteks 3 tk), millesse asetada ülejäänud toit. Toiduraiskamine on kahjuks ka Eesti köökides liiga sage nähtus. Lisaks on väljas söömine kallis. Parem tee korraga rohkem ja pane järgmiseks päevaks tallele. 

* Nõudepesuvahendid: hari ja svamm, laua korrashoiuks lapp. Pea meeles, et svammi ja lappi tuleks vahetada piisavalt sageli, kuna need kujutavad endast suurepärast bakterite kasvulava. 

Kui on ruumi

Vispel. Mune saab kenasti kloppida ka kahvliga. Samas on vispliga väga mugav kastmeid segada. 

Tampija. Juurviljaputrude juures vajalik asi. 

Tangid. Mõne sõnul on nendega väga mugav nii kotlette keerata kui ka spagette keevast veest välja tõsta. 

Nuimikser, mille otsas on nii vispel kui ka purustaja. Sellega saab vahustada ja segada kokku mis tahes smuutisid või kastmeid. Veidi keerukamatel on kaasas ka pisike köögikombain, mis on kokkamisfänni õnnistus pisikese köögi puhul.