MannahalvaaFoto: PantherMedia/Scanpix
Küpsetamata magustoidud
1. september 2019, 08:21

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: kui lapsed vinguvad, et tahavad midagi head ja kohe – mannahalvaa (8)

Toidutare kolumnist Evelin Ilves pajatab Kreekas puhates, et talle on jäänud silma üks lihtsamaist lihtsam kohalik maius, mida tehakse igas sealses kodus ja mis kuulub sarnasesse raudvarasse vanaema pannkookidega. Ent seda on isegi lihtsam teha.

"Nagu meie pansioni vastuvõtus toimetav Ada ütles: kui lapsed hakkavad vinguma, et tahavad midagi head ja kohe, siis just seda nad siis saavad – halvaad – ning on rahul ja õnnelikud", kirjutab Evelin ning jagab mannahalvaa retsepti.   

(Manna) halvaa

1 klaas oliiviõli (kasuta muud head õli, kui oliivi maitse ei meeldi)

1,5 klaasi mannat (durumnisust või täistera- või hoopis maisimanna, aga mitte see tavaline valge pehme plödi)

Kuumuta neid koos paksu põhjaga potis madalal kuumusel, kuni manna muutub kuldseks. Lahusta teises potis 1 klaas (või ka vähem!) suhkrut 2 klaasis vees ja lase keema tõusta – saad siirupi.

Seejärel sega siirup ettevaatlikult (võib ohtralt mullitada!) manna-õli seguga. Lisa maitseks pisut soola, kaneeli, rosinaid, purustatud pähkleid, pisut sidrunimahla ja/või riivitud sidrunikoort – seda, mis meeldib!

Kalla ahjuplaadile ja lase jahtuda. Saad lõigata nagu plaadikooki. Nii lihtne ja maalähedane tore maius. Hääd nautimist!