Turistid RoomasFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
28. august 2019, 13:32

EGA OMETI SINA KA? Kuidas turistid restoranides rumalust välja näitavad (5)

Ei maksa arvata, nagu kehtiks see USA veebiportaalis avaldatud kokkuvõte vaid Donald Trumpi alamate kohta - igal maal on oma tõprad olemas, kes välismaale liikudes ei suuda viisakaks saada ning tulevad oma kama taga ajama. 

Food&Wine palus erinevatel restoranidel üle maailma kirjeldada, kuidas välismaalased neile närvidele oma matslusega. Kuigi neil paluti iseloomustada Ameerika turiste, palusid nad rõhutada, et see kõik ka paljude teiste kaugete külaliste kohta. Loe, äkki tunned ka mõned eestlased ära...

Ei arvestata kohaliku elurütmiga

Tahad Itaalias või Hispaanias õhtust juba kell 17 süüa? Aga paljudes kohtades on siis seal veel lõunaaeg. See näitab, et turistil on kohalikest kommetest täiesti kama kaks. Itaalias algabki õhtusöök sageli alles 20st. Rooma ettekandjad on selle üle kurtnud naljamisi: ‘Mi fa salire il fascismo.’” (kirvetõlge: "nad ajavad mu fašistiks”).

Nõuad rahvusköögi retsepti muutmist vastavalt enda soovidele

No ega ikka ei saa Itaalias eeldada, et sulle pastale kana või lihapalle niimoodi sisse uhatakse nagu kodus kombeks. Lisaks jätad endast väga rumala mulje. Teatud retsepte ei anna muuta. 

Itaalias tasub ka meeles pidada, et vaid mats joob piimaga kohvijooke peale hommikusööki. Eine lõpetab espresso, mitte cappuccino. 

Nõuad õlut igal pool

Muidugi, õu on hea janukustutaja, ent kui sa oled tunnustatud veiniregioonis heas restoranis maha istunud, näitab kohaliku veini asemel iseloomutu euroõlle valimine toidukõrvaseks lihtsalt rumalust. Kui sul on janu, palu vett. 

Teine kole asi on, kui turist tellib kohalikku veini, mekib seda ja hakkab praalima - ei, noh, meil kodus on ikka paremad veinid...Pole nii hapud ega midagi. Aargh.

Jood nii, et maa must

Teatud söögikultuurid maailmas lausa eeldavad, et täiskasvanud ja roolivabad inimesed lubavad endale klaasikese. Just nimelt - ühe. Klaasikese. Nii mõnedki Lõuna-Euroopa restoranid on pidanud hämmeldusega vaatama, kuidas klaasikesi saab ühel hetkel nii palju, et toidu maitset see laudkond vist enam ei tunneta. 

5. Lauda saabub keeleteadlane

Pole midagi tüütumat, kui turistide seltskonnas on keegi, kes enda meelest räägib kohalikku keet suisa suurepäraselt. Ja siis ei suuda isegi kõige lihtsamate roogade nimesid kelnerile arusaadavalt esitada. Kuna aga seltskond arvab, et nende korüfeel peab õigus olema, ei üritagi keegi mõnes rahvusteüleses keeles end arusaadavas teha. Tulemus - piinlik pantomiim veidrate häälitsuste saatel.  

6. Grammatikanats

Pole hullemat asja, kui klient hakkab võõral maal üleolevalt kohalike hääldust parandama. Heakene küll, sa oskad inglise kelt, su teenindaja võibolla mitte nii hästi. Sa tulid sööma, mitte keelelaagrisse.  

7. Ajad kultuurid sassi

Üks jubedamaid asju, mida loll turist võib teha: nõuab pho´d Tais, karrit Hiinas ja sushit Vietnamis. Ei ole üks Aasia kõik! Või siis tahab tapast Mehhikos ja guacamolet Hispaanias. See ei loe, inimesed tundukse rääkivat sama keelt. Sama hea oleks, kui keegi arvaks, et mulgi puder võiks olla Pariisi toit, sest oleme ju Euroopas, n'est-ce pas?

8. Ükskõiksus

Massituristi kahjuks ei huvita enam, kus ta on ja mida sööb. Peaasi, et midagi tuttavlikku oleks taldrikul. Mis kohalik koloriit ha maitsemeelte ahendamine - peaasi, et saaks tüki saia juustuga, mida suureliselt pitsaks nimetatakse. ja siis imestatakse - issand, kui jube köök...