Lahtilõigatud avokaadoFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
27. august 2019, 14:41

KASULIK NIPP! Miks ei maksa avokaadot lõigata metallist noaga

Kuna avokaadod on üsna kaloririkkad, ei tarbita neid sageli korraga ära ning inimesed otsivad pidevalt viise, kuidas hoida allesjäänud poolikut võimalikult kaua värskena. 

Üks võimalusi, kuidas oma pooliku eluaega pikendada on metallnoast loobumine. Kasuta avokaado lõhestamisel hoopis keraamilist või tugevast plastikust nuga ja nii võid vältida, et viljaliha muutub juba järgmiseks hommikuks pruunikaks, vahendab Cooking Light.

Põhjus, miks poolikud avokaadud kiiresti päevituvad, peitud hapnikus. Õhuga kokkupuutudes värvuvad avokaado viljalihas olevad ensüümid pruunikaks. Staarkokk  Nick Stellino on lausunud, et  metallist noad, mille koostises on rauda või vaske (ehk pea iga roostevaba lõikur) kiirendab ensüümide õhuga reageerimist. 

See kehtib ka teiste roheliste köögiviljade kohta. Väljaanne Cook’s Illustrated tegi eksperimendi, kus võrdlesid plastnuga ja roostevaba lõikajat. Selgus, et plastist noaga hakitud segasalat püsis 24 tundi kauem värske. 

Ühe teise uuringu järgi, mida viis küll läbi nugade tootja, hoiab keraamilise tööriista kasutamine ka avokaadosid veidi kauem rohelistena. 

Samas kui doktorikraadiga blogija Christopher Eppig tegi sama katse õunte ja kartulitega, ei suutnud ta tuvastada toidu oksüdeerimisel mingeid erinevusi, olgu neid lõigatud siis terastest või plastist teraga. 

Ent kui avokaadode kiire osküdeerumine teeb ka sulle muret, proovi vahetada nuga. Võib vabalt juhtuda, et saad ühest avokaadost veidi kauem rõõmu tunda. Teine nipp on määrida avokaado lõikepinda sidrunimahlaga või oliivõliga.  

Avokaado lahtilõikamisel tasub igal juhul ettevaatlik olla, see on mujal maailmas üks sagedamini levivad kokkamisvigastusi.

Nimelt tuleks selleks võtta avokaado pihku, suruda nuga ettevaatlikult kivini ja siis lõigata 360 kraadi, vältides samal ajal, et tera su enda peopesa ei puudutaks. Seejärel keera avokaado nagu purgikaas lahti. Allesjäänud kivi saab välja kas lusika abil või noaga keerates - enne muidugi löö nuga kivisse kinni. 

Kui avokaadode lõikamine ikkagi segaseks jäi, vaata seda videot: