Hasselbacki seafilee peekoni ja õunaga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
20. oktoober 2022, 16:32

HEAD ÕUNAPÄEVA! 10 lihtsat retsepti, kuidas tervislikke ubinaid mujal kui kookides kasutada (4)

Kuidas suurendada oh-kui-kasulike õunade hulka oma menüüs? Siin midagi keerukat, igat karva ubin on üllatavalt mitmekülgne tooraine, mis sobib ka paljudesse soolastesse roogadesse. Reedel on veidrate tähtpäevade kalendris õunapäev.

Uuritud on õuntes leiduvaid polüfenoole ja tulemused on olnud üllatavad. Ubinates peituvad ained vähendavad eri vähivormide riski. Köögi- ja puuviljade mõju kopsuvähile on palju uuritud ja kõige silmapaistvamat toimet on avaldanudki õunad.

Õunad toetavad südame-veresoonkonna tööd tänu kahele toitainete grupile: vees lahustuvad kiudained (pektiin) ja fütotoitained. Regulaarne õunte söömine alandab nii üldist kolesteroolitaset kui ka LDL-kolesterooli ehk nn halva kolesterooli taset. Teadlased on avastanud, et õuntes sisalduvate fütotoitainete jaotus on varem arvatust palju unikaalsem, on Toidutare varem kirjutanud. 

On ka teada, et õunte söömine aitab reguleerida vereringe vastuvõtlikkust suhkrutele, sest õunas sisalduvad flavonoidid takistavad teatud ensüümide toimimist, mistõttu keerulisemaid süsivesikuid lõhustatakse lihtsuhkruteks aeglasemas tempos. See aga aitab võidelda äkk-näljasööstudega, mis kimbutavad peale suhkrurikka toidu söömist. 

Klikka retseptil: Hasselbacki seafilee peekoni ja õunaga 

Hasselbacki seafilee peekoni ja õunaga Foto: Jaan Heinmaa

Rootsis Hasselbackeni restoranis esmakordselt valmistatud samanimelised kartulid on üleilma tuntud. Aga miks mitte valmistada sarnaselt ka liha või kala. Seafileest valmistatud praad võiks olla lahjem ja kergem asendus klassikalisele seapraele ning valmib ka oluliselt kiiremini.

Klikka retseptil: Õuna-sibula-kartulitäidisega juustupirukas  

Õuna-sibula-kartulitäidisega juustupirukas Foto: Jaan Heinmaa

Õrnalt hapukas tainas (äädikas, teadagi!), täidis, millele parajalt küpse maitsega Bresto juust lisab soolakust ja pikantsust, sibul mõrkjust ja õun hapukat magusust, ning katteks õhuke neutraalne muna-koorekiht – kõik see kokku loob tasakaalus maitsetega toitva piruka.   

Klikka retseptil: Vale-Dmitri ehk õuna-kõrvitsamoos toorkakaoga 

Vale-Dmitri ehk õuna-kõrvitsamoos toorkakaoga Foto: Martin Ahven

Võid üritada Nutella-usku lapsed selle šokolaadise võidega ära petta. Kõiki marakratte paraku ei saa – ent kõik täiskasvanud olid retsepti autori sõnul  enam kui vaimustunud peturoa kergest siidisest ja vähemagusast maitsest, mis kõlbas nii röstsaiale kui ka jäätisele kastmeks. 

Klikka retseptil: Juursellerisalat õuna ja redisega 

Juursellerisalat õuna ja redisega Foto: Katrin Press

Juursellerist tihti salatit ei valmistata, kuna see on toorelt pisut mõru mekiga nagu kaalikaski. Koos õuna ja redisega saab aga salat mahlane ja mõnusalt värske. Ideaalne kaaslane mistahes liharoa, eriti aga koduste kotlettide kõrvale.

Klikka retseptil: Kapsapada õuna ja singiga 

Kapsapada õuna ja singiga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne pajaroog õuntest ja kapsast toidab tervislikult ära suuremagi seltskonna. Koos kuumade kartulitega väga mõnus kõhutäis.

Klikka retseptil: Õrnsoolasiig ja kohupiima-redise-õuna-koriandrisalat 

Õrnsoolasiig ja kohupiima-redise-õuna-koriandrisalat Foto: Erik Riikoja

Salati jaoks tükelda redis, varsseller ja õun, peenesta ürdid. Et õun ei pruunistuks, piserda sellele veidi sidrunimahla. Lisa kõik kohupiimale ning maitsesta soolaga.

Klikka retseptil: Porgandi-õuna-spinatismuuti ingveriga

Porgandi-õuna-spinatismuuti ingveriga Foto: Jaan Heinmaa

Kiire vitamiini-amps. Blenderda piisavalt kaua, et smuuti saaks ühtlaselt kreemjas ja sametine. Võta tööle kaasa!

Klikka retseptil: Juurselleri-õunasupp 

Juurselleri-õunasupp Foto: Mari-Liis Ilover

Juursellerit võiks kasutada tunduvalt rohkem, kui me harjunud oleme. Maalähedase mekiga juursellerit elavdab ja värskendab selles supis õun. Supp on pehme ja kreemjas, kusjuures koort pole sellele üldse lisatud.

Klikka retseptil: Õuna ja sibulaga leivamääre 

Õuna ja sibulaga leivamääre Foto: Jaan Heinmaa

See on uskumatu, kui hea leivamäärde saab vaid sibulast ja õunast! Parim samal päeval valmistatuna.

Klikka retseptil: Kanapada porgandi ja õunaga 

Kanapada porgandi ja õunaga Foto: Jaan Heinmaa

Kanafilee on populaarne toiduaine paljudes kodudes. Lisa fileele n-ö pikenduseks soodsa hinnaga porgandit ja õuna ning naudi aromaatset ja väga maitsvat pajarooga.