Toiduuudised

7 PEAMIST VIGA KOKKAMISEL: profid aitavad kodukokkadel lihtsate nippidega paremini süüa teha 

Toidutare, 26. august 2019, 13:58
Hakkimine korraliku noaga. Foto: PantherMedia/Scanpix
Söögitegemise kaunis kunst sõltub mõnikord pisiasjadest, mis aga võivad olla üllatavalt suure mõjuga. Need on profikokkade meelest sagedasemad vead, mida nad kodukokkade juures näevad, mida aga annaks vähese vaevaga välja juurutada.

Portaal Food&Wine ning Toidutare targad koostasid nimistiku seitsmest peamisest veast, mida kodukokad nende meelest teevad. 

1. Sa kasutad halba ja nüri nuga

Korralik terav, hästi tasakaalus ja õige suurusega kokanuga on koduses majapidamises hädavajalik asi.  Head nuga võib võrrelda kvaliteetse kirvega -  kui on hea riist, siis töö lendab käes, kui halb, siis on kõik pahasti, lisaks lõikad veel endale näppu.  Sestap ei tohikski teravat nuga karta, sest ohtlikud on just nürid noad, mida liiga tugevasti vajutatakse.

Investeeri korraliku kööginoasse ning terita seda pidevalt. See mitte ainult ei tee toidu maitsvamaks, vaid muudab ka ettevalmistamise protsessi vähem vaevarikkamaks. 

2. Kasutad alati värskete ürtide asemel kuivatatuid

Mil iganes võimalik, eelista värskeid maitsetaimi, sest need annavad annavad toidule hoopis teistsuguse maitse ja aroomi. Juba peotäis värskelt hakitud peterselli või punet võib näiteks viia su supi või pajaroa täiesti teisele tasemele.

Kui sul pole võimalik värsket kraam kätte saada, võib ka kasutata kuivatatuid, ent ole tähelepanelik. Kui need on juba aastaid su kapis oma aega oodanud, võib vabalt juhtuda, et nende maitseomadused on lahtunud.

3. Kasutad väga vanu kuivatatud ürte

Vürtsid vananevad nagu iga teine asigi siin maailmas ning kaotavad maitset ning aroomi. Kui su nina ei tee neil enam vahet, on aeg ürt värskema kraami vastu välja vahetada.

Võid veel proovida levinud kuivatatud ürtide nö elluäratamise trikki -aja pann kuumaks, lisa veidi oliivõli ning siis vürtsid. lase neil mõned sekundid sisiseda ja siis lisa sinna, kuhu vaja. 

4. Maitsestad toitu alles vahetult enne valmimist ja kardad soola
 

See on üsna sage kodukokkade viga - nad lisavad keedusele maitseaineid ja soola-pipart alles lõppfaasis. Nii aga ei imbu vürtsid rooga korralikult sisse. Tegelikult tuleks maitseaineid lisada pidevalt toidu valmimise käigus. Et teada, kas nüüd sai küllalt või mitte tuleks toitu kogu aeg maitsta. 

Näiteks üks enamlevinumaid vigu on magedas vees keetmine. Profikokad on öelnud, et pasta ning ka juurkate keeduvesi võiks olla sama soolane kui vahemeri - alles siis võid olla kindel, et universaalseima maitsetugevdaja ehk soola mõju ulatub ka keedetavani. 

5.Usaldad liialt poolfabrikaate

Igapäevaelus võib nutikas poolfabrikaatide kasutamine olla õigustatud, näiteks erinevad külmutatud juurikasegud.

Tõeliselt hea ja erilisema söömaaja puhul on ülimalt oluline värske ja kvaliteetne tooraine. Poolfabrikaatide korral ei suuda sa päriselt kontrollida, kui värske ja kvaliteetne see on. Ise otsast lõpuni tegemine võtab rohkem aega, ent tulemus saab võrratult originaalsem ja maitsvam, sest saad lisada just neid maitseid, mis sulle meeldivad. 

Näiteks ei soovitata osta valmismarineeritud kanalihatooteid, sest nende marinaadi aeg on üsna lühike ning meelepärase saab hõlpsasti ise kokku segada. 

6. Küpsetad liha üle ning ei lase sel mahlu koguda ehk "puhata"

Nii paljud inimesed asetavad oma hoole ja armastusega maitsestatud kanapalakese grillile ning ei võta seda enne ära, kui see on muutunud söestunud kummitükiks

Teine viga on mitte lasta lihal "tõmmata" või "puhata" - lasta sel kuni 10 minutit fooliumiga kaetult oma mahlu kalgendada. Seda tuleks teha nii suuremate looma- ja sealihast praetükkidega kui ka kanaga. 

7. Küpsetamisel suhtud retsepti liiga loominguliselt

Samamoodi tuleb olla väga hoolikas, kui retseptis kästakse kasutada kas külmi või toasooje aineid või vältida liigset taina läbisegamist. Need nõuanded pole aga mõeldud välja kellegi kiusamiseks, vaid on üliolulised koogi õnnestumisel.

Samal teemal

4. august 2019, 12:12
PALJU ÕNNE, MEGHAN! Sussexi hertsoginna toidunipid: lihtne, pigem taimne ja ise tehtud
25. jaanuar 2019, 12:20
Kolm soola, mida iga köök vajab
26. oktoober 2018, 08:34
Miks kodukokad rikuvad sageli pastaroa lõppfaasis ära
3. august 2011, 05:33
Kana ingveri-moosimarinaadis

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee