Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Mari-Liis Ilover, Tiina Kõrtsini, Siim Vahuri. Ragne Värk
Toiduuudised
12. august 2022, 16:52

KÕIGE PAREMAD ÕUNAKOOGID! 10 Toidutare menukamat suvist kooki, mida vajad just nüüd (1)

Õunakook on üks augustikuu vaat et kohustuslikke asju, mida võiks naljamisi pea kodanikuõiguseks nimetada. Esimesed ubinad on just valminud!

Ja ei maksa peljata, et hakkama ei saa. Toidutare 17 aastat vanast arhiivist leiab oma retsepti igaüks! Siin on aga meie toimetuse valik, mida just sel nädalavahetusel enda ja teiste rõõmuks kokata. 

Ja kui sa pelgad, et äkki kook rikub su figuuri ja nagunii keegi kodus ei söö, siis võta ülejäänud esmaspäeval tööle kaasa. Jagatud rõõm on suurim, jagatud kalorid väiksemad ning teistele küpsetamine tegevat ühe küsitluse järgi õnnelikuks. 

Klikka retseptil: Tosca-kattega õunakook

Tosca-kattega õunakook Foto: Jaan Heinmaa

Kui õunu laialt käes, võib neid lisada rohkemgi kui retseptis kirjas. Eriti hea on kasutada kodumaiseid õunu. See on üks meie kõigi aegade menukamaid retsepte! 

Klikka retseptil: Õuna-juustukook 

Õuna-juustukook Foto: Ragne Värk

Kui hooaeg kingib õunu, tuleb neist mõistagi õunakooki valmistada. Kui sulle meeldib juustukukook, siis saab seda ka õuntega valmistada. Lihtsalt. 

Klikka retseptil: Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook 

Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook Foto: Tiina Kõrtsini

Kui tavalistest õunakookidest hakkab juba küllalt olema – või satuvad tooraineks eriti hapud vissid – siis tee neist tagurpidi karamellist küpsetist, millele ingver annab korralikult särtsu juurde. Tõeline pikkade vihmaste õhtupoolikute ilmestaja, mis on samas üllatavalt lihtne valmistada.

Klikka retseptil: Vanillimaitseline õuna-jogurtikook

Vanillimaitseline õuna-jogurtikook Foto: Jaan Heinmaa

Mahlase õunakoogi igale kihile on lahke käega lisatud vanillisuhkrut,  mis annab koogile mõnusa maitse. Jogurtikate aitab hoida koogi kaua pehme.

Klikka retseptil: Mahlane õunakook toortatrajahuga 

Mahlane õunakook toortatrajahuga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne õunakook, tervislik, mahlane ja hea! Kes gluteeni kardab, proovigu seda retsepti!

Klikka retseptil: Luksuslik õunakook valge šokolaadiga 

Luksuslik õunakook valge šokolaadiga Foto: Jaan Heinmaa

Küpseta kook võimaluse korral valmis päev varem, nii maitseb see serveerides kõige paremini. Lisandiks sobib hästi Türgi jogurtiga segatud vahukoor.

Klikka retseptil: Kuldkollane õunakook 

Kuldkollane õunakook Foto: Mari-Liis Ilover

Maitsev õunakook püsib toidukilesse pakitult värske paar päeva. Kaneeli võid asendada 1 tl ingveriga, nii saad hoopis teise mekiga koogi.

Klikka retseptil: Uppsala õunakook

Uppsala õunakook Foto: Siim Vahuri

Maitsvaim ja universaalseim õunakook maailmas, üks meie arhiivi menukamaid, Söö niisama, koos vanillikastme või -jäätisega. Hea nii soojalt kui ka jahtunult. Kogus 8 lõiku.

Klikka retseptil: Karamelline õunakook 

Karamelline õunakook Foto: Jaan Heinmaa

Taas üks Toidutare kõigi aegade menukeid. Karamell annab küpsetisele kergelt mõrkja maitse, nii et pirukas ei jää liiga magus.

Klikka retseptil: Mehhiko õunakook 

Mehhiko õunakook Foto: Jaan Heinmaa

Pigem magustoitu kui õunakooki meenutava maiuse teeb eriti hõrguks kohviliköör, mida leidub nii kreemis kui ka koogis endas.