Toiduuudised
30. august 2019, 16:00

KOKAKOOL | Rõõmusta last kooli alguse puhul lõbusate pulgakookidega

Ameerikast pärit pulgakookide valmistamine ja kaunistamine on põnev. Seekord teemegi selgeks pulga otsas pakutavate koogiampsude valmistamise põhitõed ja nipid.

Kogus: 25–30 tk

Koogipõhi pulgakookide valmistamiseks:

  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 200 g hapukoort

Kreem:

  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 100 g toasooja võid

Glasuur:

  • 200 g valget šokolaadi
  • 200 g tumedat või piimašokolaadi
  • kaunistamiseks nonparelle, kommitükke vms

Tee nii!

1. Sega kuivained omavahel. Lisa munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks tainaks. Vala rasvainega määritud koogivormi (Ø 22–24 cm või 17 × 25 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit.

2. Kummuta kook vormist ja lase sel jahtuda. Ära valmista pulgakoogimassi soojast koogipõhjast.

3. Murenda koogipõhi kaussi. Puru peab jääma väiksemate tükkidega. Kui soovid ilusa ja ühtlasema sisuga pulgakooke, eemalda koogipõhja tumedamaks küpsenud ääred.

4. Lisa purule toorjuust ja või. Sega ühtlase massi saamiseni. Kui koogimass on liiga mure, lisa jaohaaval võrdses koguses võid ja toorjuustu. Koogimass on valmis, kui moodustub ühtlane tainapall.

5. Keeruta segust käte vahel pisikesed ühesuurused pallikesed. Tõsta need külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.

6. Sulata 50 g valget šokolaadi. Otsi välja pulgad. Kasta pulgaots sulatatud šokolaadi. Suru pulk kooki poole peale. Nii ei kuku koogike pulga otsast maha. Ära suru pulka läbi koogi. Tõsta koogid külmkappi, et need glasuurimist oodates liiga pehmeks ei muutuks.

7. Torgi kõik pulgad kookidesse. Aseta need umbes pooleks tunniks jahedasse tahenema.

8. Sulata tume ja valge šokolaad veevannil eraldi kaussides. Tõsta sulatatud šokolaadid kõrgemasse kruusi. Nii on pulgakooke kergem šokolaadiga katta.

9. Kasta pulgakook pisut jahtunud šokolaadi. Keeruta pulka näppude vahel, et üleliigne šokolaad saaks maha voolata.

10. Tõsta kook küpsetuspaberile. Kaunista kohe, muidu taheneb šokolaad ära. Toimi samamoodi ka teiste pulgakookidega. Säilita kooke külmkapis.

Hea teada

Koogipõhi

Selle võid valmistada nii keeksist, biskviidist kui ka mõne teise koogipõhjaretsepti järgi, samuti kasutada poest ostetud koogipõhja. Väga hästi sobib kuivem koogipõhi, seda on lihtsam peenestada.

Kreem

Kreem seob peenestatud koogimassi. Sageli soovitatakse retseptides vaid toorjuustu, kuid veel parem on kasutada võrdses koguses pehmet toorjuustu (Philadelphia või mascarpone) ja toasooja võid. Viimane teeb pulgakoogid palju mahlasemaks. Tainas peab jääma kokku, kuid ei tohi olla üleliia pehme ega kreemine, muidu ei saa sellest korralikke pallikesi veeretada.

Pulgad

Pulgakoogi valmistamiseks sobivad nii puidust pulgad (või grilltikud), paberist kõrred, puulusikad ja -kahvlid kui ka spetsiaalsed pulgakoogipulgad. Viimased leiad erinevatest kauplustest, mis müüvad koogikaunistamise vahendeid.

Šokolaad

Šokolaadi on vaja pulkade kinnitamiseks maiusesse ja kookide katmiseks. Võid kasutada spetsiaalset glasuurimisšokolaadi või tavalisi šokolaade. Enne glasuurimist lase šokolaadil pisut jahtuda ja pakseneda. Nii haakub see koogiga paremini.

Kaunistused

Kaunistustena võid kasutada kõike, mis meelepärane: nonparelle, külmkuivatatud marju, marjajahusid, pähklitükke, šokolaadipuru, komme, dekoratiivseid kaunistusi vms.