Vaikele meeldib uusi retsepte välja mõelda, aga kui mõni hoidis on juba parajaks timmitud, siis sellest pere enam loobuda ei raatsi.Foto: erakogu
Toiduuudised
25. august 2019, 14:19

Tšillimoos, marineeritud maripaprika ja jõulukapsas! Sahver, mis on täis krehvtiseid hoidiseid

Ühe Pärnumaa talu sahvri- ja keldririiulid on täitumas kõikvõimalike hoidistega mahladest ja moosidest toekamate roogadeni. Metste talu perenaise Vaike retseptides on alati ka pisut särtsu sees, sest nende talus kasvatatakse vürtsikaid tšillipipraid.

Seda sahvrit kasutavad: perenaine Vaike (62) ja peremees Toomas Pärn (63). Majas elab ka kaks nooremat põlvkonda. Pere elab Metste talus Kärsu külas
Saarde vallas Pärnumaal.

Vaike lõpetab laused
Meie keldririiulil on alati midagi, mida saab kas süüa omaette toiduna või võtta toidukorrale lisandiks. Peamiselt sisaldavad meie hoidised erineval kujul tšillit.
Meie pere lemmikhoidis on kodune letšo, aga ka marineeritud magus paprika ja kurk.
Kõige huvitavam hoidis, mida olen teinud, on pohladega ja ilma äädikata marineeritud kurk.
Üks tõeliselt kasulik hoidistamisnipp on keeratavate purgikaante keetmise asemel neid hoopis kange alkoholiga, st valge viinaga pesta. Seni ei ole meil ükski hoidis seda meetodit kasutades riknema läinud.

Hobist sai firma
Vaikele meeldib uusi retsepte välja mõelda, aga kui mõni hoidis on juba parajaks timmitud, siis sellest pere enam loobuda ei raatsi. Nii ongi kogunud tuntust tema tšillimoos, marineeritud maripaprika ja jõulukapsas tšilliga. Kuna tutvusringkonnas kasvas huvi nende hoidiste vastu aasta-aastalt üha enam, registreerisid nad oma koduköögi tegemised OÜ Metste Aiandustalu nime alla.

Tšillipiprad hoidistes
Teadlikult hakkas perekond Pärn tšillit kasvatama ja toitudele lisama 14 aastat
tagasi. Kuna kõik pereliikmed on nii magusa paprika kui ka tšilli sööjad, on täiesti loomulik, et hoidised just neid köögivilju sisaldavad. Tšillit panevad nad oma hoidistesse lisaks värske hooajalise viljana ka isevalmistatud maitsepulbrina.

Mis räägiks pere harjumustest ja eluviisist paremini kui nende külmkapp?!
Suvi on hoidistamise aeg ja seekord vaatame külmkapi asemel ühe pere sahvrisse, et teada saada, mismoodi nemad talveks valmistuvad.

Meil on sahvririiulil alati:

  • kõrvitsa-astelpajumoos
  • tšillimoos
  • marineeritud kurgid
  • kurgisalat
  • erikujulised marineeritud tšillid
  • letšo
  • marineeritud köögiviljasegu
  • punane hapukapsas

Vaike lihtne marinaadiretsept
See marinaad sobib nii kurkide kui ka tšillide marineerimiseks.
Vaja läheb:

  • 1 liiter vett
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl soola
  • 1,5 sl äädikat (kui hoidises on tšillit või on hoiukoht ühtlaselt madala temperatuuriga, nt külmik, võib äädika kogust vähendada ka 1 sl-ni)

Valmista marinaadi nii:
1. Vala vesi potti, lisa suhkur ja sool ning lase keema tõusta. Seejärel lisa äädikas ja võta pott tulelt.
2. Vala marinaad purki valmis pandud kurkidele või tšillidele.

Hea nipp!
Parima tulemuse saab, kui enne marineerimist kurgid kuuma veega üle valada ja lasta n-ö läbi kuumuda, siis vesi ära valada ja kurgid koos maitseainetega
purki laduda. Seejärel vala marinaad kuumalt peale, kaaneta purk ja pane hoidised kuni järgmise päevani teki alla peitu. Tšillid võib enne purki panekut blanšeerida, siis mahub neid rohkem.