Toiduuudised

TEE OMA ROOSIAIA VASTUVÕTT! 10 retsepti, millega Eesti taasiseseisvumise sünnipäeva pere ja sõpradega tähistada 

Toidutare, 20. august 2019, 12:04
Suvikõrvitsamuffinid Eesti moodi
Palju õnne meile kõigile - juba 28 aastat saame  oma maal vabalt hingata ja tegutseda. 20. august pole samas nii suur  pidupäev kui 24. veebruar, ka president korraldab sel puhul vabamas vormis roosiaia vastuvõtu kui talvel. Ka sina kutsu sõbrad-tuttavad endale külla, sest kodustes aedades on alati see kõige toredam ja vahvam pidu!

Tänavu on seda enam põhjust tähistada, et möödub 30 aastat Balti ketist. Igal Eesti perel on oma lood rääkida, kus nemad sel ajal olid. Tuleme kokku ja jagame neid! Kes ei saanud ketis ise osaleda, kuulas raadiot või vaatas hinge kinni pidades telekat. Iga juhul lauldi ärkamisaegseid laule ning tunti end tugevatena. 

Üks tore istumine aitaks neid vanu aegu kenasti meelde tuletada, eriti kui sinna juurde pakkuda kõike seda, mis meie aedades praegu nii parajalt valmis. Koostasime teile ühe toreda menüü, kus rõhk kodumaisel toorainel ja mida poleks liiga keerukas valmis teha. 

Otse loomulikult - igal perenaisel on oma nipid ja knihvid, et vahest saad siit veidi inspiratsiooni!

Klikka retseptil: Suvikõrvitsamuffinid Eesti moodi 

Suvikõrvitsamuffinid Eesti moodi

Pisut karused ja mitte nii magusad koogipoisid, mida suvikõrvitsa kõrval sobib teha ka muskaatkõrvitsast. 

Klikka retseptil: Seene-oasalat 

Seene-oasalat Foto: Britt Paju

Mõnus hooajaline amps, milles tasub kasutada just metsas hetkel olnud seeni ning aias valminud ubasid. Sobib hästi eelnevate suvikõrvitsamuffinitega. Hea snäkk, mis võiks terve õhtu laual olla. 

Klikka retseptil: Kihiline heeringasalat leivaga 

Kihiline heeringasalat leivaga Foto: Jaan Heinmaa

Nagu kirjutab retsepti autor Lia Virkus: valmista kihiline salat suurematesse pokaalidesse või ühte klaaskaussi. Tee salat valmis veidi varem, et maitsed jõuaksid ühtlustuda. Kasuta selles kas värsket või marineeritud kurki – maitse tuleb nendega erinev, aga mõlemaga väga hea. 

Klikka retseptil: Soolane kama 

Soolane kama Foto: Daisy Lappard

Kes ütles, et kama peab olema magus? Sellest saab teha ka mõnusa soolase ampsu. Soovitab retsepti autor Angelica Udeküll: kamajahu võid eelnevalt panni peal röstida. Kamajahu kogus sõltub sööjate kamalembusest, võid seda vajadusel suurendada. Soolase kama kaunistamiseks sobib hästi rukkilill, mis sobib samuti põske pista.

Klikka retseptil: Peedi-carpaccio mädarõikakastmega 

Peedi-carpaccio mädarõikakastmega Foto: Jaan Heinmaa

Kerge salat piduliku söömaaja alustuseks. Kreeka pähkli õli annab mõnusa maitselisandi, kuid sobib ka ainult oliiviõli.

Klikka retseptil:Köögiviljarosolje 

Köögiviljarosolje Foto: Jaan Heinmaa

No ei ole Eesti pidu ilma rosoljeta! Kirjutab Lia Virkus: neile, kes ei soovi rohke koore ja majoneesiga rosoljet, on just see oliiviõliga köögiviljasalat maitsvaks aseaineks. Parim värskelt kokkusegatuna!

Klikka retseptil: Vanakooli šašlõkk

Vanakooli šašlõkkFoto: Manona Paris

Muiudgi, võib ju väita, et komme toki otsas liha lõkke kohal sussutada tuli meile pigem nõukaajal ja ei peaks kuuluma Eesti köögi alla. Ent kulinaaria on elav organism ning nii paljud meist ei kujuta hea  šašlõkita koosistumisi ette. Eesti šašlõkk on samas midagi väga omapärast - kindlasti õrnas äädikamarinaadis ja parimast lihast, juurde kindlasti kohalikust sibulast rattad. Keele viib alla! See retsept siin on aga piisavalt lihtne, et ka lihaalal võhikud saavad kenasti hakkama. 

Klikka retseptil: Sinepiga marineeritud grillvorstid 

Sinepiga marineeritud grillvorstid Foto: Jaan Heinmaa

Hea toit ei pea olema keerukas. Osta poest naturaalsed maitsestamata grillvorstid ja nikerda neile ise üks tõhus, aga imelihtne marinaad peale. Hiljem kõik kiidavad, et vaat kus pererahvas - selliseid vorste oskavad teha! 

Klikka retseptil: Õuna-juustukook 

Õuna-juustukook Foto: Jaan Heinmaa

Mis veel oleks parim taasiseseisvumise päeva tähistamisel kui õunakook - on ju ubinahooaeg just pihta hakanud. Siin üks natuke keerukam retsept Pille Endeni varamust (allpool tuleb üks imelihtne kah): juustukook oma traditsioonilises headuses on õuntega veelgi mahlakam. Õunu on nii täidises kui kattes ja maitset lisab õunaveinist tarretis.

Klikka retseptil: Seitsmelusikakook ehk õunakook 

Seitsmelusikakook ehk õunakook Foto: Jaan Heinmaa

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee