Kodune ketšupFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
31. august 2022, 13:08

Lugu ilmus aastal 2019 augustis

TEE KETŠUP ISE! 7 retsepti, kuidas tomatitest maitsev, tervislik ja soodne kaste valmistada

Poes müüdavad ketšupid on Õhtulehe toidutesti andmetel endiselt huvitav segu ohtrast suhkrust ja vähesest tomatist. Kellele punane kahtlane kastmeke väheseks jääb, võiks kodumaiste tomatite küpsemise ajal ise sobiva toote pudelisse või purki meelitada. 

Toidutare osales samuti heade kolleegide tehtud testil ja pidi tunnistama, et kõige paremad olidki kastmed, kus polnud tomatitega koonerdatud. Et need on ka üsna kulukad võiks kokkuhoidlikumad kaaluda ise oma ketšupi valmistegemist, sest mis siin salata - see kaste on muutunud meie köökide püsielanikuks. Lisaks on kodutehtud ketšupiga ka lihtne keedetud pasta gurmeeroog - imeline pere pisematele, kui koolis tühja kõhuga koju saabuvad.

Lisaks - kas teadsite, et ketšup on tegelikult pärit Hiinast ja algselt ei sisaldanud mingeid tomateid! Seetõttu vahetevahel kirjutataksegi - tomatiketšup. Esimesed ketšupid olid valmistatud kalamarinaadi veest ja vürtsidest. 17. sajandi Hiinas nimetati seda kôe-chiap või kê-chiap , mis tähendas marineeritud mereande.

18. sajandi alguses jõudis kaste praeguse aja Singapuri kaudu Inglismaale, kus kinnistus sealses keeles kasutatud sõna kicap or kecap. Inglased tegid kastet seentest ja vürtsidest ning nimetasid seda catchupiks. Nemad omakorda võtsid selle kaasa Ameeriksse, kus aegamööda tekkisd retsepti tomatid. Esimene tomatiketšupi retsept avaldati aastal 1817 ja see sisaldas anšooviseid. 

Klikka retseptil: Vürtsikas kodune ketšup  

Kodune ketšup Foto: PantherMedia/Scanpix

Se retsept on pärit 14 aasta tagusest Toidutare retseptivõistluselt, aga endiselt menukas. Proovi järgi, lihtne ja maitsev! Lisa natuke näpuotsaga punet ja basiilikut, saab omapärasema meki! Sobib liha-, ulukiliha, makaronitoitude ja mitmete munatoitude juurde. 

Klikka retseptil: Jamavaba ketšup 

Jamavaba ketšup Foto: Krõõt Tarkmeel

Teada on, et umbes poole poeketšupist moodustab suhkur. Kui sinna lisada kõik E-d, saab kokku päris uhke kokteili. Kuna paljude toitude juurde tahavad lapsed siiski ketšupit, hakkasin seda ise tegema. Kes muidu on ketšupit vältinud, siis nüüd saavad seda süüa täie mõnuga. Ka valmistamine on ülilihtne.

Klikka retseptil: Seeneketšup 

Seeneketšup Foto: Katrin Press

18. sajandil, mil tomatit veel mürgiseks peeti, valmistati ketšupit seentest, Kreeka pähklitest, kalast või koorikloomadest. Sõna “ketšup” tuleb hiinakeelsest sõnast ke-tsiap ehk marineeritud kalakaste. Oma olemuselt meenutas tolleaegne ketšup pigem intensiivse maitsega Worcesteri kastet.

Klikka retseptil: Ahjupeedi-tšilliketšu

Ahjupeedi-tšilliketšup Foto: Tuuli Mathisen

Magusa maitsega peet sobib vürtsidega vääristades ketšupis pearolli mängima imehästi. Tõeline värviteraapia: purpurne ketšup on kui kirgas värvilaik igal taldrikul.

Klikka retseptil: Rabarberiketšup 

Rabarberiketšup Foto: Jaan Heinmaa

Kui peenral on veel noori rabarberivarsi sirgumas, saab neist valmistada maitsva lisandi lihale. Ketšupit saab kasutada veel näiteks liha või ribide marinaadis.

Klikka retseptil: Tomati-õunaketšup 

Tomati-õunaketšup Foto: Jaan Heinmaa

Maitsva, vürtsika ja säilitusaineteta ketšupit saab edukalt ka ise teha. Magusam mekk tuleb siin õuntest. 

Klikka retseptil: Tomatiketšup õunte ja selleriga 

Ketšup Foto: PantherMedia/Scanpix

Veel ks retseptivõistluse laureaat, kus ketšupit on toodud ilmestama seller. Imehea kooslus, kuna seller on vaat et kohustuslik kõigis itaaliapärastes tomatikastmedes ja hautistes.