Toiduuudised

TÄISKUU MENÜÜ! Unusta paast, nüüd tuleks kõige vürtsika, rasvase ja magusaga pidu pidada 

Toidutare, 15. august 2019, 15:49
Kook ja kuuFoto: PantherMedia/Scanpix
Lisaks muudele toidutarkadele on tänapäeval oma paigakese päikese (või kuu) all leidnud ka esoteerilised gurmaanid, kes jagavad hea meelega õpetussõnu, kuidas toituga täiskuu positiivset mõju suurendada. Või siis lihtsalt selles meelelises virr-varris ellu jääda.  Uskuda neid muinasjutte või mitte - see on enda asi, ent üks kena ümmargune juustust nõretav pitsa sobib ju ka skeptikutele väga hästi. 

Esoteeriliselt (okei, mängime seda mängu kaasa) on täiskuutoidud järgmised: liha, kala, munad, pasta, mereannid, kõik köögiviljad (eriti aga tomat, kartul, lillkapsas ja valge peakapsas). Ürtidest basiilik, münt, tüümian, pune, estragon, must pipar, tšilli, küüslauk, kaneel.

Samal teemal

Täiskuu on nimelt pidusöökide tippaeg! Lauale peaksid ilmuma rikkaliku maitsega, hõrgud ning ekstravagantsed road, mis ülistavad emakest loodust. Pole siin midagi paastuda vaja, nüüd tuleb nautida kõike head, mida loodus pakub, kirjutab Patheos.com

Ei mingit piiri ega pidamist, kata lauad kõigega, mida muidu peetakse patuseks ja rasvaseks või magusaks. Kala, munad, pasta ja riis - kõik kuulugu täna menüüsse. kasuta kindlasti mõnusaid soojendavaid vürtse, nagu tšillit, koriandrit ja köömneid. 

Et on saabumas lõikusaeg, valmista kindlasti muhedaid ühepajatoite, erinevaid lihahautisi ning täidetud köögivilju. 

Täna ka see päev, mil võib muretult šokolaadi ja vahukoort ja muud head-paremat endale lubada, sest elu peab olema pühitsemist väärt nauding! 

Klikka retseptil: Rikkalik tomatipitsa 

Rikkalik tomatipitsa Foto: Katrin Press

Erineva suuruse ja värviga tomatitest saab küpsetada väga mahlase ja lihtsa pitsa, mis maitseb aga ülihästi. Eriti mõnus tuleb pitsa magusaks küpsenud kodumaistest tomatitest, mis ahjus veelgi magusamaks muutuvad.

Klikka retseptil: Ühepajatoit lõhega 

Ühepajatoit lõhega Foto: Marju Randmer

Ma ei armasta pikalt pliidi ääres askeldada ja sellepärast mulle lõhe meeldibki – see saab alati väga kähku valmis, ükskõik, kas supis, ahjupraes või siis selles ühepajatoidus.

Klikka retseptil: Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega 

Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega Foto: Jaan Heinmaa

Lillkapsast toitu valmistades on tekkiv puru kaunis tüütu. Kui aga teha seda teadlikult, valmistades nn lillkapsariisi, on tulemuseks väga huvitav ja tõepoolest riisi meenutav roog. Maitselt on see lillkapsalikult kahvatu ja annab sulle võimaluse lisada meelepäraseid ürte, vürtse, pähkleid, seemneid ja marju. Selles retseptis annavad hapukad kukerpuumarjad, seedermänniseemned ja kurkum araabiapärase maitsenüansi. Toit on täiesti taimne ja sobib ka veganile. 

Klikka retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmegaFoto: Jaan Heinmaa

Pannil soolavõiga praetud tavaline peakapsas pakub maitsekogemuse, mida nii tavaliselt ja tuttavalt köögiviljalt oodatagi ei oska. Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.

Klikka retseptil: Mereannipada 

Mereannipada Foto: Britt Paju

Klassika - lihtne ja maitsev. Naudi koos armsamaga. 

Klikka retseptil: Ahjukana ürtide, sidruni ja küüslauguga 

Ahjukana ürtide, sidruni ja küüslauguga Foto: Britt Paju

Lihtne roog, mis valmib vaat et ise. Sina aga saad kallimaga teha kuuvalguses pisukese jalutusköigu vahepeal. 

Klikka retseptil: Tomatikastmes küpsetatud munad 

Tomatikastmes küpsetatud munad Foto: Tuuli Mathisen

Toekas ja maitsev pannitäis, mis sobib romantiliseks söömaajaks paremini kui võiks arvata. Tomatises vürtsises kastmes küpsenud munad maitsevad imehästi, eriti kui ei koonerdata värskete ürtidega. Muna ja tomat on kooslus, mida tasub avastada.

Klikka retseptil: Grillitud köögiviljad feta-tšillikastmega 

Grillitud köögiviljad feta-tšillikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Ka köögiviljad saavad grillituna imehea maitse ja on sobiv lisand lihale-kalale. Fetakastmega koos lausa maitseelamus. Köögivilju vali oma maitse järgi, samuti koguseid. Kui grillitud köögivilju ja liha järele jääb, saab nendest järgmisel päeval näiteks imehea pastaroa.

Klikka retseptil: Hernesupp chorizo’ga 

Hernesupp chorizoga Foto: Laura Stranberg

Klassikaline supp saab hoopis teise, sugugi mitte kehvema maitsenüansi koos särtsaka chorizo’ga.

Klikka retseptil: Pannkoogiroosid 

Pannkoogiroosid Foto: Jaan Heinmaa

Pole kahtlustki, et pannkookidele ei ole lihtne vastu panna. Eriti veel sellistele, mis on edevalt roosiks volditud ning hea ja paremaga täidetud. Pannkoogijahust valmistad taina hoopis lihtsalt ning kui teed pannkooke korraga tervest pakist ja liitrist vedelikust, siis kasuta aja kokkuhoiu mõttes praadimiseks kahte panni. Täidises kasuta pigem maitsestamata jogurtit või kohupiimakreemi, värskeid marju ja loomulikult oma lemmikjäätist!

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee