Evelin IlvesFoto: Ed Labetski/erakogu
Kolumnid
15. august 2019, 13:42

EVELIN ILVES: sel neljapäeval võivad tõesti nõiad tantsida (57)

On täiskuuneljapäev. Ja minul Hiiumaal käsil viimane suvekohvikunädal. Mul on peaaegu tunne, et sel neljapäeval tõesti nõiad võivad tantsida, nagu külas räägitakse. On väsimus nagu maratoni viimasesse viiendikku jõudnul. On vastakad tunded – häämeel, et olen koos noorte abilistega selle hullumeelse töösuvega hakkama saanud. Ja natuke kahju ka, et ta lõppema hakkab. Sest saarele alles nüüd see õige külluse aeg just saabub.

Kliima on muutunud. Kõik algab varem ja kasvab kuidagi kiiremini. Täna hommikul kohvikus laua ääres Hirmuste inimesed rääkisid, et nende kandi loodus on juba nagu septembris: kõik on valmis, aed- ja juurviljadest puuviljadeni. Õunapuud punapõskedest lookas, on ploome ja kreeke ja miskeid huvitavaid kollaseid ploomi ja kreegi vahepealseid vilju.

Kalad on meres parajalt paksuks läinud ja ilm on jätkuvalt imeliselt ilus. Hiiumaal tunned end nagu teisel mandril elavat, kui Tallinna ilmast uudiseid kuuled. Vahepeal sabistab siin ka sadada, aga see on mõnus soe seenevihm, mis varsti üle läheb ja taas särab päike oma paarikümneviie soojakraadiga. Ja just nüüd hakkab saar tuntavalt tühjenema. Just nüüd peaks siia põgenema, sest mereline kliima hoiab suve siin vähemalt oktoobrini pehmes vangis. Ja see on nii võluv! 

Ent õhus on sügise lõhna. Kui hommikul koeraga ujuma jookseme, siis tunnen ninaga, et seened on juba siin. Ühtegi veel leidnud pole – meie kant on rikas kuuseriisikate ja lehterkukeseente poolest – aga see saabumine on nädala küsimus. Varjud on üha pikemad ning valgus muutub üha romantilisemaks.

Selliseid roosasid õhtuid ma mandril kogenud ei ole. Ja see on midagi erilist ja ainuomast kaugematele väikesaartele, kus ka palju linde elutseb. Meie laht on täis luikesid ja haigruid, taevas liuglevad merikotkad. On külluslikult ilus aeg. Kutsun kõiki linnast põgenema – kasvõi mõneks tunniks end laadima. See on tõeline väega ilu, millega meid siin saartel õnnistatud!

Sügise saabudes libisevad aga maitsed taas tummisemate roogade järele igatsema. Sestap jagan teiega täna üht võrratut hernesupiretsepti, mille sain siinsamas Padriku kohvikus ühe vahva Rootsis elava eestlase härra Pääro käest. See olevat üks väga rootsipärane toit, mida süüakse justnimelt neljapäeviti ning mille juurde käivad magustoiduks õhukesed pannkoogid. Kui selle supi lugu kuulsin, tahtsin otsekohe järele proovida, kas keedus ise on sama maitsekas kui jutt sellest. Ja võin südamerahuga öelda – on ikka küll! Ka minu kohviku menüüs on täiskuuneljapäeval justnimelt seesama rootsipärane kollase herne supp nelgi ja tüümianiga.

Hernesupp ja seakoot 6-le

Ärtsoppa med fläsklägg

Ettevalmistused

Keeda terve seakoodist vaiksel tulel puljong. Maitsesta keedus loorberi, musta pipra terade, nelgi ja tüümianiga. Mina lisan puljonisse alati ka ühe koorimata sibula, kartuli ja porgandi ning kuivanud ürtide varred, mis on toidu tegemisel üle jäänud. Kui soovid päriselt parimat puljongit, pane see päev varem keema – vähemalt kuus tundi võiks ta küll vaikselt pulbitseda, aga kauem on veelgi parem. Ka herned tasub päev varem likku panna.

Vaja läheb:

500g kollaseid kuivatatud herneid

· 1 tl kuivatatud tüümiani ja/või 3-4 oksa värsket tüümiani

· 5 tera valget või musta pipratera.

· 2 loorberi lehte

· 1 seakoot kondiga, umbes 1,5 kilo

· 2 tl majoraani (soovi korral)

· 1 kollane sibul (soovi korral)

· natuke nelki

Valmistamine

1. Pane herned suurde kaussi likku. Kata veega paar sentimeetrit üle herneste. Jäta seisma üle öö või vähemalt 10 tunniks. Loputa pärast läbi, muidu hakkab keetes hullult vahutama!

2. Pane seakoot suurde kattlasse ja kata veega. Lase keema. Vala keeduvesi ära ja vala peale uus vesi, nii et katab liha ära.

3. Lisa tüümian, nelk, pipar ja loorberi lehed.

4. Keeda seakooti keskmisel soojusel kaane all umbes 2-2,5 tundi kuni liha tuleb kondist lahti, aga kauem on parem.

5. Võta liha välja ja lase sellel jahtuda. Hoia külmas. Lase ka puljongil jahtuda täitsa külmaks. Eemalda rasv, mis tardub puljongi pinnal.

6. Vala hernestelt vesi ära ja vaata need läbi. Koledad ja kehvad herned korja välja ja viska ära.

7. Pane herned suurde potti ja lisa umbes 2 liitrit sealiha puljongit. Lisa veel tüümiani, majoraani ning ühe kollase sibula (soovi korral).

8. Keeda herned keskmisel kuumusel pehmeks - vähemalt 1,5 tundi. Kauem on parem, siis nad lähevad ise katki. Kui kiiremini tahad valmis saada, pead herned vispliga või kartulitambiga katki hõõruma. Lisa ka värsket purustatud nelki.

9. Puhasta ja tükelda liha ja lisa see hernesupile. Lase keema.

Maitsesta hernesupp soola, pipra, tüümiani ja vähese majoraaniga. Serveerida võid Rootsi traditsioonide kohaselt koos mahedamaitselise sinepiga, mida lisatakse taldreku äärele ja süüakse koos supiga.

Aitäh, Pääro, jagamast ja hääd nautimist!

Evelin

Armastusega Hiiumaalt