Suhkruvaba porgandikook Foto: Eva Pärtel
Toiduuudised
3. veebruar 2024, 09:48

HEAD PORGANDIKOOGI PÄEVA: 10 imelihtsat, tervislikku ja maitsvat desserti juurviljast (2)

Soov maiustuste kaloreid köögiviljadega vähendada ja kasutada ära toorainete enese magusust on tõstnud eriliselt au sisse vana hea porgandikoogi. Ja väga hea, kogunii nii palju, et on saanud omaette päeva - 3. veebruari. 

Porgandikoogi sai oma sünnipäevaks lauale ka Suurbritannia kuningaperekonda abiellunud ja hertsoginnaks saanud Meghan Markle. Ka meie enda eksesileedi Evelin Ilves fännab seda maiust, nimetades suisa heaks vasturohuks maailma kurjuse vastu. 

Porgandikook on lihtne teha ning odav. Ta on ka vähekaloriline, ei sisalda nii palju lisatud suhkrut ning annab mõnusalt vajalikke kiudaineid, et seedimine korras püsiks. Meie retseptidest osad kasutavad julgelt poolfabrikaate valmistaina ja tordipulbri näol, mis muudab kokkamise sujuvamaks ja kiiremaks. On aga ka piisavalt näpuharjutusi nendele, kes tahavad ise kooki nullist teha. 

Porgandikook kasvas välja porgandipudingust. Porgandit kasutati ammustel aegadel, et toite natukenegi magusamaks teha. Suhkrupuuduse aegadel on samuti soovitatud magustoiduks porgandikooki teha, näiteks teise maailmasõja päevil. 

Tänapäeval on porgand au sees oma tervislike omaduste tõttu. Sest taas - on vaja suhkrut asendada. 

Kui juhuslikult küpsetatud porgand sulle üldse ei meeldi, saad vabalt asendada porgandi ka pastinaagi, kõrvitsa või bataadiga.

Klikka retseptil: Suhkruvaba porgandikook 

Suhkruvaba porgandikook Foto: Eva Pärtel

Kõlab uskumatult, kuid ka ilma suhkruta on võimalik teha kooki, mis on maitselt magus! Sellele suhkruvabale porgandikoogile annavad magusa meki 200 g pehmeid datleid.

Klikka retseptil: Kihiline porgandikook pähklite ja toorjuustukreemiga 

Kihiline porgandikook pähklite ja toorjuustukreemiga Foto: Tuuli Mathisen

Kihiline ja pehme porgandikook sobib juurikatest küllastunud sügishooaja koogivalikusse suurepäraselt. Tänu porgandile säilib kook ka pikalt mahlasena. Krõmpsuvad Kreeka pähklid ja kreemjas toorjuust aitavad selle koogi tõeliseks piduroaks vormida.

Klikka retseptil: Magus porgandikook 

Magus porgandikook Foto: Andra Kalda

Lihtne porgandikook, mis kasutab juba valmis pärmitainast. Nii saad kiiresti juba õhtuks mõnusa maiuse valmis meisterdada. 

Klikka retseptil: Mango-porgandikook 

Mango-porgandikook Foto: Jaan Heinmaa

See retsept näitab, et progandikooki saab vähese vaevaga muuta troopiliseks maiustuseks. Mango ja porgand täiendavad üksteist imeliselt. Pehmele küpsetisele lisab mahlasust toorjuustukreem.

Klikka retseptil: Peedi-porgandikook 

Peedi-porgandikook Foto: Meeli Küttim

Taas üllatavalt lihtne koogiretsept, mis kasutab häbi tundmata ära tordipulbrit. Ja ei peagi häbenema, kui midagi on nii hästi juba valmis mõeldud nagu meie kodumaine tordipulber, tuleb seda kasutada. Kohupiim, peet ja porgandid on selle koogi õiged tähed. Tee valmis ja sind kiidetakse veel kaua! 

Klikka retseptil: Õuna-porgandikook 

Õuna-porgandikook Foto: Jaan Heinmaa

Natuke vaat et jõuluse mekiga kook, mis ühendab ka algava õunahooaja ära. Kaneel ja ingver annavad sooja ja tõstavad tuju, kui ilm peaks vihmaseks kiskuma. 

Klikka retseptil: Hugo porgandikook (munavaba) 

Hugo porgandikook (munavaba) Foto: Jaan Heinmaa

Retsept on ilma muna ja nisuta ning pärineb ajast, kui retsepti aurori peres üks laps nisutooteid süüa ei tohtinud. Kui teie peres kellelgi seda muret pole, võib riisi- ja kaerajahu asendada nisujahuga. Kogus 12 lõiku.

Klikka retseptil: Gluteenivaba porgandikook 

Gluteenivaba porgandikook Foto: Eva Palu

Porgandikook ilma nisugluteenita on pisut pudedam kui nisujahuga tehtud versioon, kuid maitseb sama hea. 

Klikka retseptil: Porgandikook, kus millegagi pole koonerdatud 

Porgandikook, kus millegagi pole koonerdatud Foto: Hele-Mai Alamaa

See kook on lihtsalt jumalik. Ja tundub ka kuidagi tummiselt tervislik. Kõht saab igal juhul täis.

Klikka retseptil: Porgandikook koorelikööriga 

Porgandikook koorelikööriga Foto: Toidutare

See on tegelikult talvine veidi reklaamimaigune retsept, millest aga tasu lasta end segada. Likööriks võid retseptis nimetatu asemel võtta mistahes koorese napsu. Tulemus aga sobib serveerida täiskasvanutele, kel pärast pole enam autorooli asja.