Suvine salativaagen ja harissaga dipikaste Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
17. august 2019, 17:31

AASTA PARIM SALATIAEG! 10 toredat segu vastvalminud köögiviljadest

Käes on see hõrk hetk suvest, mil ilm on veel soe (üldiselt) päikesepaisteline, ent aedades on valmis juba esimesed köögiviljad. Noorte tomatite-kurkide, suvikõrvitsate, porgandite, peetide ja palju muu värskus, vitamiiniküllasus ja imeline maitse tuleb salatites kõige paremini välja, mistõttu oleks praegu suisa patt neid mitte lauale vormistada. 

Nn uue saagi viljad on mõnusad niisama peenralt, nad ei vaja erilisemat kuumutamist ega uhkemate kastmetega kaunistamist. Vaatame otsa mõningatele ideedele, kuidas sellest maitsvast ajast parimat kätte saada!

Klikka retseptil: Suvine salativaagen ja harissaga dipikaste  

Suvine salativaagen ja harissaga dipikaste Foto: Jaan Heinmaa

Küllap kuulub suur vaagnatäis salatikraami peo juurde. Erinevalt enamikest kokkusegatud salatitest selline salatiliud ei vetti ega närtsi ja samuti on seda lihtne peo jooksul täiendada. Siinsel vaagnal on nii küpsetatud kui ka toorest kraami – seda nii valmistaja fantaasia õhutamiseks kui ka sellepärast, et nii ongi väga maitsev! Araabia tšillikaste harissa (leiad kõigist suurematest toidukauplustest) sobib koos värske piparmündi ja peterselliga dipikastmesse oivaliselt. 

Klikka retseptil: karrimaitseline suvikõrvitsa-kuskussisalat 

Karrimaitseline suvikõrvitsa-kuskussisalat Foto: Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsad, kikerherned, spinat - lihtsad ja kasulikud komponendid on argises soojas salatis alati teretulnud. Tõhusamaks toiduks võib salatisse panna kanafileed või muud meelpärast liha - ent liha võib ka välja jätta, nii saad taimse toidu. Suvikõrvitsaid võib röstida ka grillil või grillpannil. Erivärvilised suvikõrvitsad teevad roa visuaalselt ahvatlevamaks.

Klikka retseptil: Tomatisalat kreemja fetajuustukastmega 

Tomatisalat kreemja fetajuustukastmega Foto: Daisy Lappard

Igal perel on hea tomatisalati valmistamiseks oma retsept. Vana kooli perenaised segavad kastmeks hapukoort, nooremad katsetavad peenemaid maitseid. Proovi vahelduseks fetajuustu-jogurtikastet, millele annavad lõunamaist särtsu koriandriseemned ja paprikapulber. Salat passib söömiseks nii iseseisva roana kui ka näiteks grillitud lamba kõrvale.

Klikka retseptil: Aasiapärane köögivilja ja kreveti salat 

Aasiapärane köögivilja ja kreveti salat Foto: Jaan Heinmaa

Foto: Jaan HeinmaaKergeks vahepalaks või eelroaks sobiv salat saab vürtsi tšillikastmest. Ilma krevettideta valmistatuna sobib salat suurepäraselt liharoogade lisandiks.

Klikka retseptil: Kreeka salat tofufetaga 

Kreeka salat tofufetaga Foto: Toby Scott

Selle kauni Kreeka salati saladus on hooajaliste köögiviljade, kvaliteetsete oliivide ja oliiviõli ning kreemja kääritatud tofu tugevate maitsete segunemises. Kasuta mahekoostisaineid, kuna need maitsevad palju paremini ja sa ei pea siis kurki koorima.

Klikka retseptil: Salat värvilistest juurikatest 

Salat värvilistest juurikatest Foto: Tuuli Mathisen

Värvikirev ja vitamiinidest tulvil salat pakub ka silmadega söömise rõõmu. Salatisse minevaid juurikaid võid kombineerida vastavalt sellele, mis hetkel käepärast on. Nipp selle salati juures on kuumalt peale kallatud kaste, millega siis salatit veidi aega marineerida.

Klikka retseptil: Taani brokolisalat peekoniga 

Taani brokolisalat peekoniga Foto: Mari-Liis Ilover

Selle salati võlu seisneb krõmpsu toore brokoli, magusate rosinate ja soolase peekoni kooskõlas. Põnev kombinatsioon maitseb tõeliselt hästi! Sinepist särtsu saanud kreemine kaste seob kõik kokku toitvaks, kuid sellegipoolest tervislikuks salatiportsuks.

Klikka retseptil: Imelised oad 

Imelised oad Foto: Hele-Mai Alamaa

Ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes ei sööks Türgi ube. Lapsed ja mehed ja kõik, kes rohelisest muidu väga ei hooli.

Klikka retseptil: Peedivinegrett juustuga 

Peedivinegrett juustuga Foto: Katrin Press

Hea tummine palsamiäädikas sobib ideaalselt peedi magusa maitsega. Sama hästi passib sellesse kooslusse ka juust, olgu see siis kitsejuust, brõnsa, suluguni või mõni muu salatijuust. Retseptis on kasutatud Esko talu salatijuustu, mis mureneb kergesti ning on mõnusa tekstuuri ja maitsega. Kasuta kas maitsestamata või mõne lisandiga juustu, nii kuidas endale meeldib.

Klikka retseptil: Tortiljad röstitud köögiviljadega 

Tortiljad röstitud köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Sooja köögiviljasuupistet sobib pakkuda nii klaasikese veini kõrvale kui ka kergeks eelroaks. Tugevalt maitsestatud röstitud köögiviljad koos laimise avokaado-tomatisalatiga on serveeritud krõbedal tortiljal.