Toiduuudised

TERVIS | 10 head põhjust, miks süüa hapendatud toitu 

Helen Serka-Sanchez, 28. detsember 2019 07:01
Tuntuim hapendatud toit on kindlasti hapukapsas ja vähemalt korra aastas jõuab see kõigi eestlaste toidulauale.Foto: RitaE / Pixabay
Tuntuim hapendatud toit on kindlasti hapukapsas ja vähemalt korra aastas jõuab see kõigi eestlaste toidulauale. Tegelikult on kasulikud aga kõik hapendatud toidud, nii et neid võiks süüa suisa iga päev.

1. Paned soolestiku paremini tööle
Fermenteeritud toit sisaldab seedimisele kasulikke ensüüme ja probiootikume.
Organism kulutab toidu töötlemisele ja seedimisele palju energiat. Muudad
selle töö lihtsamaks, kui tarbid iga päev mõnd hapendatud toiduainet. Kiiremini
läbi käiv soolestik aitab organismil kergemini vabaneda ka jääkainetest ja toksiinidest.

2. Ergutad immuunsüsteemi
80% immuunrakkudest asub soolestikus. Kui soolestik toimib hästi, oled üleüldiselt palju tervem ja ka energiat jagub rohkem. Suur heade bakterite osakaal soolestikus aitab tõhusamalt võidelda nakkushaigustega ja vähendada
põletikke. Peale ensüümide ja probiootikumide sisaldab hapendatud toit ka ajutegevuse ja energiatootmise jaoks olulisi B-vitamiine ning südamele ja silmadele kasulikke oomega-3-rasvhappeid.

3. Oled teadlik toidu valmimisprotsessist
Kui hapendad ise köögivilju, oled teadlikum ka protsessidest, mis käärimisel toimuvad, ja saad anda toidule just sellise maitse, nagu sulle meeldib.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

12.07.2019
4 lihtsat nippi, kuidas nädalamenüüd planeerida
08.00.2019
Tervis algab soolestikust: soodne toiduaine, mis on parem kui ükski kallis toidulisand
24.11.2018
Tervisele kasulik hapukapsas
09.08.2017
Kuidas valmistada ise kodus seenejooki kombucha't?