Tomati-mozzarella salat Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
10. august 2019, 09:40

TOMATIPIDU: 10 ideed, kuidas esimestest kodumaistest maitseküllastest tomatitest viimast võtta (2)

Kodumaised tomatid on lõpuks ometi valmimas, nende just õiges tasakaalus magushapu mekk annab nii paljudele roogadele imelise lihvi. Kui paljalt söömisest isu täis, vaata neid toredaid retsepte meie varamust!

Tomat kuulub maavitsaliste sugukonda ning tema sugulased on näiteks kartul, paprika, baklažaan ja füüsal.Tomatite valmimisel asendub klorofüll peamiselt lükopeeniga, mis annab küpsetele viljadele kollase või punase värvi, oleme varem kirjutanud.

Traditsioonilised ümmargused kollased tomatid on punastest liigikaaslastest mõnevõrra magusamad. Suured, pikliku ploomi kujulised tomatid on ühtviisi lihavad ja tugeva maitsega nii kollase kui ka punasena. Vahemere maades pruugitakse just seda sorti tomateid kuumade ja külmade kastmete valmistamiseks.

Kõik tomatid on väga tundlikud külma suhtes, nii et ära säilita neid lahtisel külmkapiriiulil. 13 kraadi on madalaim temperatuur, mida tomat talub ilma maitse ja tekstuuri tuntava halvenemiseta.

Hoia tomateid pigem köögilaual, kuid mitte otsese päikese käes. Poolküpsed viljad pane pimedasse kappi või lauale kinnisesse paberkotti, nii küpsevad need kõige maitsvamaks. Tomatid eritavad etüleeni, mistõttu hoia neid eemal kurkidest ja ürtidest, mis tomatite läheduses kollaseks muutuvad.

Tomat on kalorivaene: 100 grammi annab 16–23 kcal. Tomatis leidub külluslikult A-, C-, K- ja E-vitamiini ning folaati. Küpsetes viljades on palju mikroelemente, nagu vask, raud, jood, fluor, tsink, kaalium, magneesium, ning fosforiühendeid.

Keskmiselt sisaldavad küpsed tomatid 94% vett, 2,9% süsivesikuid, 0,8% valke, 0,4% rasvu, 0,8% kiudaineid ja 0,6% mineraalaineid.

Tomatis on rohkelt lükopeeni, mis on tugev antioksüdant. Kuna lükopeen on rasvlahustuv aine ja rasv aitab kehal seda paremini omastada, on soovitatav lisada tomatitoitudele külmpressitud õli, avokaadot või pähkleid. Tomat ergutab tänu joodisisaldusele ainevahetust, mõjutades nii kilpnäärmehormoonide sünteesi.

Punased küpsed tomatid sisaldavad beetakaroteeni kuni neli korda rohkem kui pooltoored. Ka lükopeen moodustub lõplikult alles vilja loomuliku küpsemise üheteistkümnendal päeval. Nii et enamikus poetomatites on beetakaroteeni ja lükopeeni vähe.

Seega tasub eelistada eestimaiseid, loomulikult valminuid!

Klikka retseptil: Tomati-mozzarella-salat 

Tomati-mozzarella-salat Foto: Jaan Heinmaa

Maailma lihtsaim ja kuulsaim salat, mis on parim just augustikuus kodumaiste värskete tomatitega. Salat saab kauneim, kui kasutad selles eri värvi ja kujuga tomateid. Just kirsstomatid hoiavad hästi oma kuju ning annavad salatile magusust.

Klikka retseptil: Ahjus grillitud tomatid sinihallitusjuustu ja basiilikuga 

Ahjus grillitud tomatid sinihallitusjuustu ja basiilikuga Foto: Laura Stranberg

Kui tomateid on nii palju, et kipub lausa üle jääma, võib sind päästa just see retsept.

Klikka retseptil: Soe tomatisalat lehtkapsa ja musta riisiga 

Soe tomatisalat lehtkapsa ja musta riisiga Foto: Britt Paju

Must riis võib esmapilgul tunduda võõras, kuid see pähklise maitsega kiudainerikas riisisort võib peale esimest proovimist muutuda suureks lemmikuks. Ettevaatlik tasub olla heledate köögipindadega, sest laiali pudenenud riisist jäänud must plekk püsib üsnagi kangekaelselt. Lehtkapsas ilmutab end aeg-ajalt kaubandusvõrgus ja suve lõpupoole ka turul. Väärt toitaineid pungil kapsalist kohates varu seda rohkem ja säilita sügavkülmas.

Klikka retseptil: Tomati-meloni salat 

Tomati-meloni salat Foto: Jaan Heinmaa

Mahe lahe salat, mida sobib pakkuda nii grillitud liha kõrvale kui ka eelroaks.

Klikka retseptilTomati-karamellsibula tarte Tatin 

Tomati-karamellsibula tarte Tatin Foto: Jaan Heinmaa

Kuulsast pirukast inspireeritud variant tuleb tomatitest mahlane ja sibulatest magus. Igati suvine suutäis.

Klikka retseptil: Kirju tomatisalat feta ja koriandripestoga 

Kirju tomatisalat feta ja koriandripestoga Foto: Tuuli Mathisen

Koriander ja tomat on hõrk kooslus – samaväärne tomati ja basiiliku tuttava ja turvalise kooskõlaga. Vahelduseks tasub aga mahlaseid ja magusaid tomateid vääristada võrratu koriandriga, mille tulemuseks on kerge maitsepungasid paitav salat.

Klikka retseptil: Mozzarella-tomatisalat krõbedal saial 

Mozzarella-tomatisalat krõbedal saial Foto: Sandra Urvak

Anni Arro ülilihtne suvine amps, väärt proovimist! 

Klikka retseptil: Tomati-kurgisalsa 

Tomati-kurgisalsa Foto: Mari-Liis Ilover

Iga grillroa lahutamatuks kaaslaseks on salat. Vahelduseks tavapärasele tomati-kurgisalatile proovi särtsakamat salsat.

Klikka retseptil: Meie pere lemmik-gazpacho 

Meie pere lemmik-gazpacho Foto: viljar Särekanno

Gazpacho sobib hästi kergemaks eineks või eelroaks. Lihtsasti valmiv supp võtab aega vaid umbes 15 minutit, erilisi oskusi ei nõua ning oma ilusa nime ja hõrgu maitsega toob kindlasti kiidusõnad sööjatelt!

Klikka retseptil: Gazpacho jääga 

Gazpacho jääga Foto: Toidutare

Värskete maitsete paistel vahemerelisse meeleollu.