Kollaaž
Foto: 7x Jaan Heinmaa, Katrin Press, Daisy Lappard, Panthermedia/ScanpixSÕSTRAD HÜPPAVAD PURKI: 7 ideed, kuidas teha talveks maitseküllaseid ja ravivaid hoidiseid
Sõstarde kalorsus on suhteliselt tagasihoidlik, sajagrammine marjakogus annab sööjale 45–65 kcal energiat. Marjade happerikkusesse panustab kõige rohkem sidrunhape, järgnevad õunhape, askorbiinhape ehk C-vitamiin ja salitsüülhape.
Viimase füsioloogiline toime on põhjus, miks sõstraid on eri viisidel juba sajandeid kasutatud külmetushaiguste ravis. Nimelt soodustavad salitsülaadid higistamist ja seega ka palaviku alanemist tänu higi aurumisele kehapinnalt.
Klikka retseptil: Mustasõstraželee
Nii saiale määrimiseks, tordi vahele, punaveinikastmesse kui ka lihamarinaadi.
Klikka retseptil: Suvine toormahl sõstarde ja vaarikatega
Rubiinpunane mahl küpsetest suvemarjadest. Kui mõlemaid marju pole, tee mahl vaid ühest. Maitsekooslus on siiski kõige parem, kui kasutad mõlemaid marju!
Klikka retseptil: Sibulane sõstramoos
Seest siiruviiruline, pealt mustasõstrane.
Klikka retseptil: Kibuvitsa-sõstramoos
Kibuvitsamarjade osalusel valmivad moosid inspireerivad nii tegijaid kui sööjaid. Vastavalt maitsele sobivad need nii magusa kui soolase roa koostisosaks.
Klikka retseptil: Sõstrakompott
Sõstardest saab ka toredat kompotti!
Klikka retseptil: Mustsõstrakompott
3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.
Klikka retseptil: Punase-musta sõstra võie
Võie sarnaneb tooraine valikult ja valmistusviisilt marmelaadile. Seda võib keeta vähem pektiini sisaldavatest marjadest, puu- ja köögiviljadest, võidele lisatakse ka vähem suhkrut ja selle keetmisaeg on lühem
Kommentaarid (0)