Kollaaž

Foto: 7x Jaan Heinmaa, Katrin Press, Daisy Lappard, Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
27. juuli 2022, 13:53

SÕSTRAD HÜPPAVAD PURKI: 7 ideed, kuidas teha talveks maitseküllaseid ja ravivaid hoidiseid

Sõstarde C-vitamiin, kasulikud antioksüdandid ning muu hea ja parem tuleks kindlasti talveks tallele panna, et siis suve soojuse ja särtsuga kaamosest kurnatud keha turgutada. 

Sõstarde kalorsus on suhteliselt tagasihoidlik, sajagrammine marjakogus annab sööjale 45–65 kcal energiat. Marjade happerikkusesse panustab kõige rohkem sidrunhape, järgnevad õunhape, askorbiinhape ehk C-vitamiin ja salitsüülhape.

Viimase füsioloogiline toime on põhjus, miks sõstraid on eri viisidel juba sajandeid kasutatud külmetushaiguste ravis. Nimelt soodustavad salitsülaadid higistamist ja seega ka palaviku alanemist tänu higi aurumisele kehapinnalt.

Klikka retseptil: Mustasõstraželee 

Mustasõstraželee Foto: Katrin Press

Nii saiale määrimiseks, tordi vahele, punaveinikastmesse kui ka lihamarinaadi.

Klikka retseptil: Suvine toormahl sõstarde ja vaarikatega 

Suvine toormahl sõstarde ja vaarikatega Foto: Jaan Heinmaa

Rubiinpunane mahl küpsetest suvemarjadest. Kui mõlemaid marju pole, tee mahl vaid ühest. Maitsekooslus on siiski kõige parem, kui kasutad mõlemaid marju!

Klikka retseptil: Sibulane sõstramoos 

Sibulane sõstramoos Foto: Jaan Heinmaa

Seest siiruviiruline, pealt mustasõstrane.

Klikka retseptil: Kibuvitsa-sõstramoos 

Kibuvitsa-sõstramoos Foto: Daisy Lappard

Kibuvitsamarjade osalusel valmivad moosid inspireerivad nii tegijaid kui sööjaid. Vastavalt maitsele sobivad need nii magusa kui soolase roa koostisosaks.

Klikka retseptil: Sõstrakompott 

Sõstrakompott Foto: PantherMedia/Scanpix

Sõstardest saab ka toredat kompotti!

Klikka retseptil: Mustsõstrakompott 

Mustsõstrakompott Foto: PantherMedia/Scanpix

3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.

Klikka retseptil: Punase-musta sõstra võie 

Sõstrad Foto: PantherMedia/Scanpix

Võie sarnaneb tooraine valikult ja valmistusviisilt marmelaadile. Seda võib keeta vähem pektiini sisaldavatest marjadest, puu- ja köögiviljadest, võidele lisatakse ka vähem suhkrut ja selle keetmisaeg on lühem