Šampanja serveerimineFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
7. august 2019, 15:30

MULLIVEINI SERVEERIMISE ABC: ära keera korki, vali õige klaas ja hoia see sirgelt

Vahuveinide serveerimine pole just raketiteadus, ent ka siin saab õigete nippidega õilsa joogi nauditavusele palju kaasa anda, nendib asjatundja. 

Briti kõmuväljaanne Daily Mail andsi sõna šampanjaeksperdile Sam Capornile, ei aidata suvepidudel mulliveine nagu šampanjasid, proseccosid ja cavasid paremini nautida. Neid nõuandeid on lihtne järgida. 

Keera pudelit, mitte korki 

Seda teavad juba paljud, et vahuveinipudelit tuleb avalda 45-kraadise nurga all. Ent vähesed teavad, et keerama ei pea mitte korki, vaid pudelit. Pärisuunas, ettevaatlikult ning tulemuseks on täiuslik popsatus. 

Hoia vahuvein päikesepaistest eemal

Sest päikesevalgus võib vahuveini koostises muudatusi põhjustada, mis omakorda võib muuta joogi aroomi vastikuks. 

Vahuveine tuleks hoiustada jahedas pimedas kohas, kus temperatuur oleks püsivalt vahemikus 10-12 kraadi. Ehk siis köök ja garaaž jäävad välja. 

Hoolitse, et vahuvein poleks enne serveerimist liiga külm, sest see varjab maitset. 

Vahuveinipudeleid hoiustatakse püstiasendis. Pikali asetati vanasti need veinipudelid, mis pidid kaua seisma - eesmärk oli vältida korgi kuivamist. Vahuveinipudelitel aga seda muret tänu süsihappegaasile pole. 

Ära kalluta klaasi

See on peamine serveerimisviga - jook avalataks eju kallutatud klaasi. Tegelikult tuleks kallata püstisesse klaasi ja korraga vaid kolmandiku. Seejärel oota, kuniks mullid kaovad ning vala veel kolmandik.

Klaasi tuleks hoida alati jalast, sest muidu su näppude soojus kandub joogile edasi (ja kes ikka tahab sooja vahuveini).

Mis kujuga klaas?

Tavaliselt on šampanjaklaasid pikad, sirged ja peenikesed. Se aitab mullidel end parimast küljest näidata. 

Samas ei pääse sellistes nn flöödiklaasides joogi aroom välja, ehk osa naudingust läheb kaduma. 

Sama probleem on laiade šampuseklaasidega, mis olid populaarsed sada aasat tagasi. Lai ja madal anumaosa tähendab, et mullid ei pääse üldse mõjule ning aroom lendub otsekohe.

Paljud inimesed ei tea, et tegelikult tuleks vahuveini serveerida tulbikujulistest klaasidest, kus on kitsas allosa, mis keskel niieölda avaneb ehk laieneb, et siis uuesti aheneda kitsaks ääreks. Nii saad nautida nii aroomi kui ka mullikesi. 

On ka öeldud, et flöödid sobivad väga kuivadele mullijookidele ja cavadele.

Tublikujulised klaasid passivad proseccodele, šampanjale ja roséle.

Madalad laiad pokaalid aga magusatele mulliga jookidele, näiteks asti spumantele