Koogil on õrn, kuid äratuntav tatramaitse, aga ka see õige meekoogi mekk täiesti olemas.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Tee ise
7. august 2019, 13:26

BLOGI | Mahemagus gluteenivaba tatrajahu-meekook

Meekook, ah seda klassika võlu! Hapukoor ning mahemagusad tainakihid! Kõik kihilised koogid on silmale kenad vaadata, biskviidiketastest ja vahukooretriipudest Napoleoni tuhande leheni välja. Eriti aga meekook, mis slaavi köögis ehitatakse isegi 15-20-kihiliseks. Mida õhem tainakiht, seda parem koogimeister.

Meekoogi kihtidest rääkides: siin on kümme kihti ning pean tunnistama, et võttis ikka omajagu aega küll, et need valmis rullida ja küpsetada. Kui me sõpradega sellesama koogiga maiustasime, oli seltskonnas ka üks välismaalane, kellele me meekoogi küpsetamise võlu ja valu lahti seletasime. Ja rääkisime, et enamjaolt on Eestis müüdavatel poest saadavatel meekookidel keskeltläbi 4-5 kihti, sest rohkemaga ei viitsita mässata. Järgmisel päeval reisis üks meie seltskonnast Soome ning saatis meile laeva kohvikuletist pildi - seal oli vaid kolmekihiline meekook! Ju siis on põhjanaabrid meist veel laisemad...

Ja siis hapukoor, see multifunktsionaalne imelaps. Soolastes ja magusates toitudes toob see oma kreemisuse ja hapuka värskusega just selle vajaliku maitsenüansi. Hapukoorega saab katta ka juustukoogi mõrad ning kindlustada, et kook püsib mahlane. Igati köögis vajalik! Kui palju me ka eestlaste hapukoorearmastuse üle nalja ei tee, on see igal juhul üks tänuväärt köögiabiline. Nii et kui koogi retsept näeb ette hapukoort, on pool võitu juba käes!

Koogi baasiks võtsin klassikalise TEKO meekoogi retsepti, mille kogused timmisin väiksemale vormile sobivaks ning asendasin algretsepti jahu-suhkru minu meelest veidi etemate valikutega. Koogil on õrn, kuid äratuntav tatramaitse, aga ka see õige meekoogi mekk täiesti olemas. Kasuta taignas kindlasti toortatrajahu, mitte lihtsalt tatrajahu, ning mõnd rafineerimata, näiteks palmisuhkrut. 

Meekoogi kihtidest rääkides: siin on kümme kihti ning pean tunnistama, et võttis ikka omajagu aega küll, et need valmis rullida ja küpsetada. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Meekook toortatrajahust (10-kihiline)

Tainakihid:
50 g mett
60 g rafineerimata suhkrut
1 suur muna
80 g külma võid
0,5 tl soodat
275 g toortatrajahu
0,5 tl soola

Kreem:
500 g hapukoort
40 g rafineerimata suhkrut

Valmista kooki nii:
Klopi kuumakindlas kausis ühtlaseks mesi, suhkur ja muna ning pane vesivannile. Tõsta segu peale või ja lase sellel aeglaselt sulada, ära vahepeal sega. Kui või on täielikult sulanud, lisa sooda, sega kõik läbi ning jäta jahtuma. Toatemperatuuril segule lisa jahu ja sool ning sega tainaks.

Jaga tainas 10 tükiks ja rulli iga tükk kahe küpsetuspaberi vahel 20 cm diameetriga ringiks. Mõõtmiseks on hea kasutada vormi põhja. Tainas ei tõmbu küpsedes eriti kokku, nii et algsed kettad võiksid juba õiges mõõdus olla. Küpseta tainaplaadid ühekaupa plaadil 180 kraadi ja pöördõhuga umbes 7 minutiga jumekaks. Korraga võid ahju panna kaks plaati. Lase igal ahjust tulnud plaadil restil paar minutit jahtuda ja taheneda ning siis võid nad juba üksteise peale laduda järgmisi ootama.

Üks põhjadest pudista peeneks - sellest saab koogile kate. Sega hapukoor suhkruga. Ehita meekook 20 cm lahtikäivat vormi kasutades torniks, alustades põhjast ja pannes kihiti hapukoorekreemi ja ülejäänud põhjad. Viimaseks kihiks jääb kreemi peale varem katki pudistatud põhi. Jäta meekook üleöö maitsestuma ja serveeri külmkapitemperatuuril järgmisel päeval.