Foto: Sergej Razvodovskij
Toiduuudised
11. august 2019, 10:50

PUUST JA PUNASEKS! Kuidas aiakraami õigesti sügavkülmutada?

Kätte on jõudnud viljade valmimise aeg. Parim viis väärt kraami ka üle talve säilitada, nii et võimalikult palju vitamiine alles jääks, on sügavkülmutamine. Kuidas seda õigesti teha?

Aiasaadusi sügavkülma pannes tuleb esmalt silmas pidada bakteriaalsete protsesside pidurdamist. Alles seejärel tasub toidu välimusele tähelepanu pöörata. Sügavkülmutamisele minevad marjad või parajateks tükkideks lõigatud viljad tuleks laotada küpsetuspaberiga kaetud plaadile, asetada kuni 48 tunniks sügavkülma 25 miinuskraadiga (juurviljadele piisab ka 23 miinuskraadist), tõsta seejärel karpidesse või kottidesse ja sättida sügavkülmik siis 18 miinuskraadi peale, mis on säilitamiseks ideaalne temperatuur.

Kui viljad plaadiga sügavkülma ei mahu, võid panna need külmkambrisse ka karbiga ja hoida seal samamoodi paar päeva suuremate miinuskraadidega. Marju karpi pannes tasub alati jätta veidi ruumi, nii sentimeeter-paar, et paisumise tõttu kaas lahti ei läheks. Oluline, et külm pääseks karbile igalt poolt vabalt ligi. Sageli eksitakse sellega, et laotakse kohe alguses sügavkülmasahtlisse aina uusi karbitäisi ja pressitakse kamber pilgeni täis. Kui temperatuur kõigub ja külmumine on ebaühtlane, paned põntsu nii hoolikalt valitud aiasaaduste maitsele kui ka välimusele. Alles siis, kui karbid või -kotid on läbi külmunud, võib sügavkülmiku täis laduda. Viljad tuleks ära tarvitada kuue kuu jooksul.

Sügavkülma jaoks tasuks soetada spetsiaalsed nõud või säilituskotid. Oluline on, et need oleksid õhukindlad. Väldi fooliumit, see on ju siiski alumiinium. Ruumi kokkuhoiuks võib viljad karpidest suurematesse säilituskottidesse ümber tõsta, vedelikud aga külmununa karbist välja koksata ja toidukilesse mässida.

Marjad olgu kuivad

Kas säilitada marju suhkruga või ilma? Tervislikkuse seisukohalt pole suhkur hea, kuid värv säilib ilusamana suhkruga. Suhkrut võib riputada marjade peale ja veidi ka nende vahele. Võib kasutada ka indiaanisuhkrut ja mett. Metsamarjadest ei soovita toidutehnoloog panna sügavkülma pohli ja jõhvikaid. Need sisaldavad palju bensoehapet, mistõttu mari säilib ka lihtsalt külmas kohas, näiteks keldris, õhukindlalt suletuna vee sees. Puuviljadest võib tükeldada õunu.  Kui õunal on mädaplekk, ei tohi seda aga süüagi, sügavkülmutamisest rääkimata.

Et ei tekiks jääkristalle, peavad saadused olema kuivad ja külmad. Kui mari on märg, näiteks korjati mustikas, punane või must sõstar märjalt, on üks variant need enne külmutamist pudrunuia või puukahvliga lödiks vajutada. Märga sügavkülma ei panda, toonitab spetsialist, kes ise peseb marju võimalikult vähe.

Kõvemat sorti sügavkülmast võetud mari, kui sel ei ole magusaineid sees, säilib külmiku tavakambris umbes nädal aega. Kui suhkur on sees, tuleb kraam kiiremini ära süüa.

Seentest tasub puljong teha

Seened võib pärast puhastamist samuti plaadile laotada ja sügavkülma torgata. Nii väldid kokkukülmunud känkrat, mida on paras tegu lahti murda. Parim ongi ära külmutada üksikud seened ja siis parajatesse portsjonitesse karpi või kotti panna. Kupatatud seened tuleks võimalikult kiiresti külma veel all jahutada. Külm voolav vesi ei tee seenele midagi. Põhiline, et metsasaadus ruttu ära külmub. Riisikad, pilvikud, šampinjonid, kasepuravikud võib pärast puhastamist tükeldada, pooleks lõigata ja mõni minut kuumutada. Nii tekib vedelik, selle võib koos seentega karpi ja seejärel sügavkülmikusse panna. Väga hea on näiteks kivipuravikust, kuuseriisikast, kasepuravikust, kukeseentest teha seenepuljong ja nendest saadud leem topsidega sügavkülma panna.

Köögivilju võib blanšeerida

Juurikate-köögiviljadega tee nii, nagu sa neid tavaliselt söögiteoks ette valmistad. Lõika rohelised oad tükkideks, eemalda pipardest seemned. Blanšeerimine on hea mõte, siis ei lähe köögiviljad vesiseks, vaid jäävad kenasti krõmpsud. Pärast kuivamist tuleks viljad ühe kihina külmutada ja seejärel õhukindlasse pakendisse panna. Suvikõrvitsat, baklažaani ja tomatit võiks pigem purustada.  Ürte võib säilitada koos juurviljasegudega. Brokoli võiks lõigata väiksemateks õisikuteks ja lasta väheses vees minutiks-paariks keema, vedelik ja õisikud jahutada ning panna koos sügavkülma. Ka võilille- ja petersellijuurt saab säilitada, enne harjaga puhastades, äärmisel juhul pestes ja siis kas tervelt või tükeldatult külmutades.

Nõgest tuleb kuumutada, seejärel jahutada ja siis sügavkülma pista. Lehtkapsalt ja lehtpeedilt võta ära jäme roots, auruta kergelt või aja korraks vees keema, siis jahuta kärmelt ja pista jääkambrisse.

 Külmuta ka lilleõisi!

Ka kressi- ja kurgirohuõisi ning saialilli võib sügavkülma panna. Tõsta lilleõied karpi, kalla tasakesi peale kolmandiku jagu vett ja pista külma. Kui vaja torti kaunistada, võta umbes kaks päeva enne pidu õied välja ja lase külmikus aeglaselt sulada, saad koogi värskete õitega ehtida.