Bambustassid SaksamaalFoto: Scanpix
Toiduuudised
5. august 2019, 17:41

ETTEVAATUST, BAMBUSEST TASS ON OHTLIK! Saksa tarbijauuring avastas selles kahjulikke ühendeid (7)

Kui ka sina oled soetanud endale trendika bambusest kohvitassi, et vähenda plastireostust, võid olla kogemata hoopis ennast reostanud. Nimekas Saksa tarbijaorganistasioon Stiftung Warentest testis 12 enamlevinud toodet ning ei soovita neist pea ühtegi kasutada.

Esmapilgul tunduvad bambusest valmistatud anumad vägagi tore ja keskkonnateadlik valik, kirjutab DW. Kuna papptopsid toodavad igal aastal ainuüksi Saksamaal 40 000 tonni prügi, on bambustopsid üha menukamad asendusanumad. 

Stiftung Warentest leidis aga kõigis testitud 12 topsis ohtlikuna mõjuda võivaid keemilisi ühendeid. "Hoia bambustopsidest käed eemal," lausus organisatsiooni kõneisik veebiiartiklis, milles tutvustati uuringu tulemusi. Inimesed, kes soovivad korduvkasutatavat kohvitopsi, peaks võtma mõnest teisest materjalist kruusi. 

Bambustopsi valmistatakse reklaami kohaselt kas bambusest või bambuskiust. Tegelikkuses on aga bambus pulbriks jahvatatud ning valatud liimi abil vormi. Liim aga tähendab melamiini, omalaadset liimjat ainet või vaiku, mis sisaldab formaldehüüdi.

Melamiin võib kahjustada põit ja neerusid, formaldehüüd aga ärritada nahka ja hingamisorganeid ning luua vähi tekkeks soodsa pinnase. Warentest väidab siiski, et melamiinivaik on üsna kahjutu, kuniks seda ei kuumutata. Täpselt - sinna ei valata jooki, mis on kuumem kui 70 kraadi Celsiuse järgi.

Kohviarmastajad aga teavad, et paraku on enamus kohvijooke sellest kuumemad. Piimapõhiste kohvijookide ideaalne serveerimistemperatuur on 65 kraadi, piimata joogid on aga tassi valamise hetkel märksa kuumemad. 

Stiftung Warentesti uurijad kallasid topsi kohviga sarnast vedelikku, kuumutasid selle 70 kraadini ning ootasid kaks tundi. Seejärel heideti pilk vedeliku keemilistele näitajatele. Ja nii mitu korda. 

Eksprement näitas, et topsidest lekkis "eriti suures koguses" melamiini, ning osadel juhtudel ka ohtralt formaldehüüdi.

Vaid üks 12 topsist tuli testist nö puhta nahaga välja. Kuigi mainitud bränd, Chicmic Cup sisaldas samuti melamiinivaiku, eritas see "väga vähe kahjulikke kemikaale," sõnas Warentesti esindaja DWle.

Testijad toonitavad, et mingil juhul ei tohiks bambustopse panna mikrolaineahju. ka ei maksaks jääda uskuma, et topsid on täielikult biolagunevad. Jah, neid saab põletada, kuid see pole komposteerimine.